Juhtkiri: Mihklipäeva terendus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Üleeile õhtul riigi valimiskomisjoni kodulehel kättesaadavaks tehtud Euroopa Parlamendi valimiste tulemused linnade ja valdade kaupa annavad võimaluse teha esimesi analüüse, kas neist andmetest järeldub midagi sügisesteks kohalikeks valimisteks.


Pärnu linnas kogus Indrek Tarand 3776 häält. Keskerakonna saak oli 2576, Reformierakonnal 1702, Isamaa ja Res Publica Liidul 1441 ja sotsidel 879 häält.



Sotsid on valmis suurendama oma esindatust linnavolikogus, võimule tahavad tulla nii IRL kui Reformierakond. Kohalikel valimistel võiks Pärnus terendada Reformierakonna, IRLi ja sotside koalitsioon. Riigikogu liikme Mark Soosaare eilse artikliga haakudes peaksid nende erakondade juhtisikud sellele võimalusele mõtlema ja omavahel läbi rääkima. Praegune linnavalitsus lohistab ennast oma mihklipäevani, sõltumata sellest, et oravad on juba kuulutanud enda soovi Keskerakonnast lahti saada.



Kui Pärnu linnapea peab just olema klouni mainega mees, olgu selleks kohalik, kuigi linn vajab asjalikku ja väga soovitavalt erakondadeülest linnapead. Teisisõnu, võimalikud koalitsioonipartnerid peaksid aegsasti kokku leppima ühise linnapea- ja volikogu esimehe kandidaadi suhtes.



Sotside ja roheliste algatusel on riigikogu menetluses avaliku teenistuse seaduse 74. paragrahvi muutmise seadus, mis jõustumisel lubaks ametist vabastatud riigiametnikel töötada mõnes teises riigi või kohaliku omavalitsuse ametiasutuses.



Nimetatud parandus, mille üks algatajaid on Soosaar, võimaldaks näiteks Pärnu maavanemal Toomas Kivimägil kandideerida sügisestel kohalikel valimistel ja olla tugev kandidaat Pärnu linnapea kohale.



Igatahes on aeg küps koalitsiooniläbirääkimisteks ja vääriliste kandidaatide otsimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles