Ausate valimiste nimel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juba enne siinkirjutajat on valijad teinud õiglase ettepaneku astuda resoluutseid samme, et e-valimised tunnistataks Eesti Vabariigi põhiseaduse vastaseks, sest nii ei ole meie valimised üldised, ühetaolised, otsesed ja salajased.

Need neli nõuet on tagatud kõik traditsiooniliselt valimisjaoskonnas valides, kuid mitte e-valimistel. Et selle karjuva ebaõiglusega mitte jääda hüüdjaks hääleks kõrbes, peaksin vist tooma piltliku võrdluse, mille puhul e-valimiste suured “vabadused” kantaks üle kõige traditsioonilisemasse valimisjaoskonda ja vaatame, kuidas siis nüüd võrdsetes tingimustes peaksid toimuma valimised ka e-valimistega võrreldavalt valimisjaoskonnas.

Esiteks, valimisjaoskonnad peaksid avatud olema ööpäev läbi. Teiseks, valimiskabiinid on nüüdsest mõttetud, sest e-valimisi võime ju sooritada kas üksinda omaette või kas või kümnekesi koos. Kolmandaks, saanud valimiskomisjoni liikmelt valimissedeli, võite sellega jalutada valimisjaoskonna uksest välja, arutada sõpradega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles