Helle Mikk: Kurgja talumuuseumi möödanikust

, 1953–1968 muuseumi direktorina töötanud August Miku tütar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vt Silvia Paluoja intervjuud ”Monika Jõemaaga „Ega siin, Kurgjal, vist teisiti ei saagi tegutseda kui pühendumusega“, PP 06.07.

Kui Viljandi muuseumi direktori ametikohalt “poliitilise lühinägelikkuse pärast” vabastatud August Mikk 1953. aasta kevadel pärast Linda Jakobsoni surma karistuseks Kurgjale pagendati, määrates ta toonastes hinnangutes kauges metsakolkas kiratseva väikemuuseumi direktoriks, oli sealne olukord trööstitu ja muuseum “väga halvas seisukorras”, nagu selgub ta seletusest muuseumi vastuvõtmisel.

Hooned lagunenud, nende ümbrus korrastamata ja prahti täis, kaev mädanenud rakete tõttu kokku vajunud, nii et vett sai ainult jõest ja naabertalust. Puudusid muuseumitööde esmatähtsad säilikute arvelevõtmise raamatud, töö- ja hoiuruumide sisustus ning riigile kuuluvaid eksponaate oli vaid 22.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles