Kommentaar: Obama pani ameeriklased kartma ja mõtlema

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama hoiatas ameeriklasi terrorirünnakute eest.
President Barack Obama hoiatas ameeriklasi terrorirünnakute eest. Foto: Reuters

President Barack Obama valitsuse otsus sulgeda USA saatkonnad muslimiriikides, kutsuda oma elanikke üles valvsusele ja reisisihte valima on mõistagi erakordne samm. Seda mööndes tuleks teha samm edasi ja öelda, et kõikvõimas riik tunnistab: ta pole võimeline oma kodanikke kaitsma.

Julgen näha selles hoopis katset mõjutada USA avalikkuse meelsust, et tagada tulemus 29.–30. juulil taasalanud Iisraeli-Palestiina kõnelustel. Ameeriklased kardavad äärmusmuslimite terrorit, ent selle praeguse faasi vallandas rünnak kaksiktornidele 11. septembril 2001 kättemaksuna ”USA Iisraeli okupatsiooni poliitika toetamise eest.“ Just nii põhjendas toona mõrvatööd Osama bin Laden oma läkituses, ehkki sõna ”Iisrael“ oli jäetud mainimata.

1993. aastal alanud Iisraeli-Palestiina kõneluste sisu ongi mainitud okupatsiooni asendamine Palestiina riigiga – protsess, mis oli edukas demokraadist presidendi Bill Clintoni päevil 1993–2001, seisis sisuliselt paigas vabariiklase George W. Bushi päevil (2001–2009) ja läks uuesti edasi demokraat Obama algatusel. Ebaõnnestunult, sest Iisraeli jäikus elamute juurdeehitamise osas lõpetas septembris 2010 palestiinlaste kannatuse – nood keeldusid kõneluste jätkamisest, kuni lõpeb ehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles