Suri hotell Strandi hoone projekteerinud arhitekt Meeli Truu

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeli Truu.
Meeli Truu. Foto: Martin Siplane

Eesti arhitektide liidu teatel lahkus meie hulgast eile, 7. augustil kauaaegne arhitektide liidu liige ja kõrgelt hinnatud arhitekt Meeli Truu (27.04.1946 – 7.08.2013).

Meeli Truu lõpetas Eesti NSV riikliku kunstiinstituudi arhitektuurieriala 1969. aastal ning asus tööle EKE Projekti II osakonnas. Üks esimestest tema projekteeritud hoonetest oli ministrite nõukogu asjade valitsusele kavandatud puhkebaasi saun Pärnumaal Valgerannas (1974-1977), mida iseloomustab ülimalt plastiline ja lopsakas, kohati lausa sürrealistlik ja abstraktne vormikeel. Hiljem täienes kompleks Meeli Truu projekteeritud mängudemajaga (1975-1979).

Meeli Truu üks tuntumaid töid on 1985. aastal Pärnusse projekteeritud hotell Strand, kus võib näha 1970. aastate teisel poolel Eesti arhitektuuris juurdunud postmodernistliku laadi sugemeid. A-tähe kujulise põhiplaaniga hoonet iseloomustavad postmodernismile omane eklektiline ja tugevalt liigendatud vormikeel ning mõjus, skulpturaalsete vormide ja valguse mängudele üles ehitatud siseruum.

Nõukogude perioodi üheks suurobjektiks Meeli Truu loomingus oli asula arhitektuurseks dominandiks olev Väike-Maarja keskuse projekt, kus peale ümarate vormidega neofunktsionalistliku administratiivhoone tuli kavandada peaväljak ja tiikide ansambel.

Alates 1992. aastast töötas Meeli Truu arhitektuuri- ja inseneribüroos Nord Projekt, olles tegev mitme eriilmelise projekti juures. Tema projekti järgi on valminud näiteks büroohoone Rocca al Mares, Tornimäe maja ehk Tartu maantee “kaksiktornid”, palju poleemikat tekitanud büroohooned Tartu mnt 18 ja 18a, politsei- ja piirivalveameti hooned Kolde puiesteel ja Vikerlase tänaval Tallinnas.

Ühiskondlike hoonete kõrval on Meeli Truu projekteerinud elamuid.

Meeli Truud võib nimetada Eesti 20. sajandi teise poole ja 21. sajandi alguse üheks edukamaks arhitektiks. 1990. aastal pärjati Meeli Truu Alar Kotli nimelise preemiaga.

Meeli Truu oli Eesti arhitektide liidu liige alates 1976. aastast, kuuludes 90ndatel pikalt liidu eestseisusesse. 1998-2000 oli ta liidu aseesimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles