Neljapaat – noorte õlekõrs

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kuslap (vasakul) ja Sten-Erik Anderson pärast Viljandi järvel tehtud neljapaadi treeningut.
Kaur Kuslap (vasakul) ja Sten-Erik Anderson pärast Viljandi järvel tehtud neljapaadi treeningut. Foto: Mihkel Maripuu

Nagu mõnel varasemalgi hooajal, ei suutnud Eesti sõudjad ka tänavu esialgu otsustada, millistesse paatidesse ikkagi istuda. Kõik lõppes teatavasti sellega, et lisaks kogenud Allar Rajale ja Kaspar Taimsoole liitusid neljapaadiga noored Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson. Kahel järgneval MK-etapil tõi see kooslus kolmanda koha ja tegi korrektiive ka noormeeste tulevikuplaanides.

Eelmisel aastal võis kuulda, et Eesti sõudmises on neli tippmeest (Raja, Taimsoo, Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä) ja seejärel tuleb tükk tühja maad ehk nooremad mehed. Praeguseks on sellised arvamused ümber lükatud ning talvel sõjaväeteenistuse läbinud Kuslap ja Anderson on tõestanud, et tegemist on meestega, kes suudavad rahvusvahelises tippkonkurentsis kaasa lüüa. Järgmisena soovitakse seda tõestada pühapäeval algaval MMil.

Kui praeguseks on asjad paika loksunud, siis suve alguses tuli mõlemale mehele üllatusena uudis, et nad on pandud koos kogenumate meestega neljapaati. Esimesena paigutati juhatuse otsusega nimekasse seltskonda 23-aastane Kuslap. «Minule ühel hetkel helistati, et otsus on tehtud ja tule homme Pärnusse. Veel lisati, et tõenäoliselt läheb varsti mingi kisa lahti,» meenutas Kuslap, kellest sai Jämsä asendaja.

Päevane õpe jääb ära

Selle otsuse peale Endrekson loobus neljapaadist ja seejärel pöörduti Andersoni poole. «Alguses ma üldse ei teadnudki, et Tõnu ära ütles. Tulin trenni ja siis sain tehtud muudatusest teada. Alguses valmistusin põhiliselt U23 tiitlivõitluseks (tänavu osales Anderson ka U23 MMil, kus ta istus koos Geir Suursilla, Juri-Mikk Udami ja Joosep Laosega neljapaadis, mis saavutas kokkuvõttes 11. koha – toim), kuid lõpuks istusin ka täiskasvanute MMile sõitvasse neljapaati. Sobime omavahel hästi kokku ja üritame ikka Rio olümpiani koos sõita,» on Anderson rahul.

Kõige selle juures tunnistab 22-aastane Anderson, et mõnes mõttes võis see tema kui sportlase jaoks olla õlekõrs, mis aitab tal edaspidi rohkem spordile pühenduda.

«Varem plaanisin sügisel minna ülikooli päevasesse õppesse, kuid nüüd on need mõtted peast kadunud. Võib-olla vaatan veel kaugõppe varianti, kuid sportlaskarjääri mõttes on praegusesse neljapaati istumine kaasa toonud palju positiivseid muutusi – kõik on läinud igati asja ette,» seab ta juba spordis pikemaajalisi sihte.

«Näiteks Allar saab mitme asjaga väga hästi hakkama, kuid ka ülikoolis õppimine on paras koormus ja kõik ei suuda tippsporti ja õppimist alati maksimaalselt ühendada,» märkis seepeale paatkonna treener Matti Killing ning lisas, et Eestis on olnud mitu sõudjat, kes on spordi asemel valinud ülikooliõpingud, ja seega oleme ilma jäänud potentsiaalsetest maailmameistritest.

Nii nagu Anderson tunnistas ka Kuslap, et Raja ja Taimsooga ühte paati istumine andis talle tuleviku suhtes kindlama tunde. Seejuures leiavad mõlemad, et just neljapaat on see sõiduvahend, mis nende jaoks justkui loodud. «Pigem eelistan suuremat paati ja neljane on kindlasti minu lemmik,» sõnas Anderson.

«Arvan, et neljapaat ongi minu jaoks ainuke koht, kus mul on võimalik midagi saavutada, ja praegu võib tuleviku suunas vaadata tunduvalt optimistlikumalt. Ühepaadiga oleks vaja päris hullu panna,» lisas Kuslap.

Pikaajalised plaanid

Kõik praeguse neliku liikmed on ka varem harjutanud Killingu käe all, siit ka sportlaste ja juhendaja sõnul põhjus, miks kohe saadi üles hea hoog. Siiski on noorematel meestel lisaks juhendajale nüüd ka kogenumate meeste käest midagi kõrva taha panna.

«Tunnen end selles seltskonnas hästi. Võrreldes eelmiste paatkondadega, kus olen sõudnud, paneme praegu rohkem rõhku tehnilistele nippidele. Teeme mõnikord mõned tõmbed ja seejärel analüüsime – see on minu jaoks väga õpetlik,» tunnistas Kuslap. «Koos kogenud meestega sõidame teistmoodi – varem tegutsesime jõulisemalt, kuid nüüd on asjad sujuvamad ja tehnilisemad. Nüüd ei lähe enam kohe pärast starti raskeks ja jõujaotus on ühtlasem.»

Edukate MK-etappide järel tehakse ka pikaajalisemaid plaane. Taimsoo märkis, et tulevikku silmas pidades on järgmine aasta ääretult tähtis, siis pikemas perspektiivis on pilgud suunatud 2016. aastal toimuva Rio de Janeiro OMi poole.

«Paatkond läks tänu kahe mehe vahetamisele üle ühe olümpiatsükli võrra nooremaks – see on väga positiivne asjaolu. Vanas koosseisu oli seis selline, et Rio de Janeiro OM võib jääda kolmele mehele viimaseks olümpiaks. Praeguses neljases võib nüüd sellise valiku ees olla vaid Allar,» arvas Killing. «See on kindlasti meeldiv, et vaatamata kahe mehe vahetamisele oleme ikkagi maailma mastaabis konkurentsis. Eks ma otsisin ka varem neljapaadi sõidus vabaduse momente ja täna võib öelda, et õnneks leidsime otsitule perspektiivika lahenduse.»

Sõudmine

  •   Kaur Kuslap

    Sündinud 26.01.1990

  • Sten-Erik Anderson

    Sündinud: 30.01.1991

Ühised saavutused:

•    MK-etapil kahel korral neljapaadiga kolmas (Luzernis ja Etonis)

•    2013 EM – neljapaadiga 10. koht

•    2012 EM – kahepaadiga 9. koht

•    2011 MM – neljapaadiga 16. koht

•    2011 EM – kahepaadiga 7. koht

•    2010 EM – kaheksapaadiga 8. koht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles