Pärnumaal avastati ülisuur kogus narkootikumi toorainet

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus ja Pärnumaal leiti läbiotsimisel ülisuures koguses narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet alfa-fenüülatsetoatsetonitriili (APAAN).
Pärnus ja Pärnumaal leiti läbiotsimisel ülisuures koguses narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet alfa-fenüülatsetoatsetonitriili (APAAN). Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna narkotalituse töötajad avastasid eelmisel nädalal ühe kriminaalasja raames Pärnus ja Pärnumaal tehtud läbiotsimiste käigus ligikaudu 6000 kilogrammi narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet alfa-fenüülatsetoatsetonitriili (APAAN) ja 4,6 kilogrammi marihuaanat.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna ametnikud tegid eelmisel nädalal ühe kriminaalasja raames mitmeid läbiotsimisi nii Pärnu linnas kui Pärnumaal Audru vallas, mille käigus leiti Hollandist saabunud sõiduauto Mitsubishi rehvidest ja ukse sisse peidetuna kokku 4,6 kilogrammi marihuaanat ja 6000 kilogrammi narkootikumide valmistamiseks kasutatavat toorainet APAANi. Aine oli lennu- ja meretransporti kasutades toimetatud Eestisse Hiinast, esitades tollile kauba kohta valeandmeid, teatas riigiprokuratuur.

APAAN on lähteaineks fenüülatsetoonile, millest omakorda saab valmistada amfetamiini ja metamfetamiini. Konfiskeeritud kogusest oleks saanud toota umbes 2000 kilo amfetamiini.

„Eestis kinnipeetud APAANi kogus on Euroopa mastaabis märkimisväärne. Seni on olnud suurimaks tabatud koguseks 4000 kilo, mis peeti kinni Hollandis 2011. aastal,“ ütles menetlust juhtiv riigiprokurör Taavi Pern.

„Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse hinnangul on APAANi levik Euroopa uusim väljakutse. Keeruliseks teeb illegaalse aine tabamise asjaolu, et kuigi APAAN on sünteetiliste narkootikumide lähteaine, on aine ise legaalne,“ lisas riigiprokurör Pern. „Eestis võib karistuse kaasa tuua ka narkootikumide valmistamiseks vajalike ainete ja seadmete käitlemine, mitte ainult keelatud ainete nimekirja kantud ainete käitlemine.“

MTA töötajad pidasid kinni kaks naist ja ühe mehe, kes on riigiprokuratuuri taotlusel kohtu otsusega vahi alla võetud. Mehel on Hollandi kodakondsus ja naised on Eesti kodanikud. Kinnipeetud isikute elukohtade läbiotsimise käigus leiti väga suures summas sularaha.

Alates 2011. aastast on mitmetes Euroopa Liidu riikides leitud suuri APAANi saadetisi ja selle ümbertöötlemiseks koduste vahenditega ehitatud laboratooriume, kuid maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnade kohaselt ei ole Eestis APAANi varem kinni peetud.

„Varasemalt on küll avastatud selletaolisi ained, kuid kogused on olnud märgatavalt väiksemad. Praegusel juhul on vaieldamatult tegemist meie ajaloos suurima avastatud kogusega. Väga oluline võit on just see, et ained avastati enne, kui need oli jõutud narkootikumideks muuta ja turule paisata,“ ütles Tambre.

Tambre rõhutas, et maksu- ja tolliamet teeb narkootikumide vastases võitluses väga head koostööd nii Eesti ametiasutuste kui teiste riikidega.

„Meil on olemas informatsioon ja teadmine selles vallas maailmas toimuvast, sealhulgas uute ainete ja peitmisviiside kohta. Tegu on juba mitmenda korraga käesoleval aastal, kui Eestit proovitakse kasutada kemikaalide Euroopa Liitu toomise kanalina. Hea meel on tõdeda, et viimase töövõiduna sai ära hoitud väga suure koguse narkootikumide tõenäoline turule sattumine. APAANi kõrval ei tohiks alahinnata 4,6 kilogrammi marihuaana avastamist,“ sõnas Tambre.

Juhtumi osas on alustatud kriminaalmenetlus, mida juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles