Elmar Joosep: Mitte ainult okupatsioon, vaid ka anneksioon ja koloniseerimine

, kommunismiterrori ohver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Joosep.
Elmar Joosep. Foto: PP

Eile tähistati kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva. Minu kodu, kõigega, mis sees ja ümber, võeti minult 14. juunil 1941. Eelmisel päeval olin saanud 17aastaseks. Ma ei teadnud endal olevat süüd ja ega mind milleski süüdistatudki, vaid võeti kinni ja viidi sunnitööle söekaevandusse.

Põhjust pidin ise teadma. See oli isa amet, ta oli olnud Eesti Vabariigis konstaabel. Tema lahutati perest, viidi Venemaale hävituslaagrisse, kus anti kuklakuul. Mu emal tuli verivaeses Venemaa kolhoosis vaevelda 16 aastat. Õde pääses küll kinnivõtmisest, ent pidi hullema kartusel jätma kodumaa ja elab nüüd USAs San Franciscos, temagi jäi igaveseks ilma kodumaast.

Mina tulin omavoliliselt Siberist 1946, kuid elamisloa Eestis sain ainult altkäemaksuga ja pidin 50 aastat Vene võimu all kartma, et mind viiakse tagasi. Nii et tean, mida tähendab olla kommunismiohver. Kahjuks ei tea ega saa sellest aru need, kelle teod on viinud maailma selleni, et peame praegu ja veel kaua kommunismiohvreid mälestama ning kommunismikuritegusid meenutama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles