Neljapaadile miinuste kiuste hinnaline viies koht

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapaadi liikmed pigistasid MMil endast maksimumi, kuid finaalis jäi rasketes ilmaoludes toorest jõust lihtsalt puudu.
Neljapaadi liikmed pigistasid MMil endast maksimumi, kuid finaalis jäi rasketes ilmaoludes toorest jõust lihtsalt puudu. Foto: meinruderbild.de

Tänavu kokku istunud neljapaat koosseisus Kaur Kuslap, Allar Raja, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo lõpetas esimese ühise tiitlivõistluse, MMi, viienda kohaga. Tulevikku vaadatakse küllaltki optimistliku pilguga, kuna praegused puudused on teada ja lahendamine ei tohiks samuti olla üle jõu käiv ülesanne.

«Andsime finaalis endast kõik ja kokkuvõttes võib rahule jääda,» tunnistas neliku kõige noorem liige Anderson. «Viimase 500 m peal oli kõigil jõud päris otsas. Ise olin lõpuks päris küps ja ära keedetud. Jahedama ilma korral oleksime suutnud ehk rohkem konkurentsis olla.»

Finaali alustasid eestlased hästi, poolel maal oldi kolmandad ja kaugel ei olnud ka teisel positsioonil sõitnud Saksamaa. Distantsi teises pooles eestlased aga kustusid ja nii tuli vastu võtta viies koht.

«Eesmärk oligi algusest peale kiire tempoga kaasa minna ja pingutada nii kaua, kuni jõudu jagub. Siiski said jõuvarud otsa ja viimase 500 m peale seekord enam midagi ei jagunud. Finaali ajal oli ka vastutuul, mis meie keeles tähendab, et distants on 100 m pikem, ja sellega me kustusime ära,» rääkis paatkonna juhendaja Matti Killing finaalsõidust. «Eks ajasime MK-etappide kolmandate kohtadega ka lootused rohkem üles, kuid kokkuvõttes ma katastroofi ei näe. Teame, millest jääb praegu vajaka.»

Tulemus rahuldab

Praeguses koosseisus hakati harjutama alles juuni alguses ning sellele järgnes kohe kolmas koht nii Etoni kui ka Luzerni MK-etapil. Lõuna-Koreas Chungjus toimunud MMil tuli heidelda aga tunduvalt raskemates ilmaoludes ja see tõi ka eestlaste miinused rohkem välja.

Kui palju on räägitud praeguse neliku heast koostööst ja müstilisest jõust, mis paati edasi tõukab, siis loomulikult pole need omadused kuhugi kadunud ja tööd tuleb teha just füüsilise poole arendamisega. Eelkõige käibki see paatkonna nooremate liikmete Kuslapi ja Andersoni kohta, kes läbisid talvel sõjaväeteenistuse, mistõttu jäi ka ettevalmistus hooajaks lünklikuks. Siin nähaksegi suurimat varu ja ühine talvine ettevalmistus peaks juba järgmiseks aastaks nii mõndagi juurde andma.

«Kokkuvõttes tulemus kindlasti rahuldab. Oleme realistid ja nii lühikese ajaga on ikka raske imet teha,» sõnas Killing tänavu kokku istunud paatkonna kohta. «Tegime korralikud sõidud. Finaali ajal olid küllaltki rasked ilmaolud (palav ilm ja vastutuul) ning meil jäi lihtsalt toorest jõust puudu. Ettevalmistuse lüngad annavad tunda ja need on asjad mida on võimalik tulevikku silmas pidades parandada. Kergemates ilmaoludes, kus loeb rohkem tehnika, oleksime olnud rohkem konkurentsis.»

«Teame, millest on vajaka – osal meestel on treeningmahud väiksemad ja see lööbki raskemates oludes välja. Siinkohal on tulevikku silmas pidades lihtsa arengu võimalus täiesti suur. Nad (Kuslap ja Anderson) olid sõjaväes küll spordiroodus, kuid selle pealt võistlustele ikka ei lähe. Pidime seetõttu ka suvel veidike hellemalt võtma, et mitte üle pingutada, ja mehed uuesti järje peale aitama. Tulevikus on eesmärgiks kindlasti kindlamad ja stabiilsemad sõidud. Ise teadsime rohkem tagamaid ja nagu elu näitas, medal ei olnud sel korral meile jõukohane,» lisas Killing veel.

Horvaatia võitis MM-tiitli

«Kindlasti nõustun, et talvise ühise ettevalmistuse puhul on meil tunduvalt juurde panna. Tuleb kõvasti tööd rabada ja siis on järgmine aasta võimalik teha samm edasi – tulevikuks on hea platvorm loodud,» nõustus ka Anderson.

Heitluses esikohale said sel korral magusa revanši horvaadid, kes haarasid juba esimeses vaheajapunktis liidrikoha ja hoidsid seda lõpuni. Londoni olümpial Saksamaa järel teiseks jäänud Horvaatia nelik edestas oma suurimaid konkurente sel korral veidi vähem kui sekundiga. Pronksmedalid said kaela Suurbritannia sõudjad.

Sõudmise MM

Neljapaadi finaal

1. Horvaatia 5.53,57

2. Saksamaa 5.54,39

3. Suurbritannia 5.54,78

4. Ukraina 5.55,43

5. Eesti 6.01,37

6. Šveits 6.01,86

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles