Malevlased korrastasid varjupaika

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Rääma malevlased Silver Bachmann (esiplaanil), Jürgen Bachmann ja Mikk Viik aastaid kasutamata seisnud kuivkäimlat uude asukohta viimas.
Pildil Rääma malevlased Silver Bachmann (esiplaanil), Jürgen Bachmann ja Mikk Viik aastaid kasutamata seisnud kuivkäimlat uude asukohta viimas. Foto: Hannele Uutsalu

Nädalavahetusel leidis aset Eesti õpilasmalevlaste algatatud heategevusüritus “Malgatus”, Pärnumaal korrastasid noored malevlased koduta loomade varjupaika.


“Malgatuseks” otsis iga rühm endale sõprusrühma, kellega koos tuli leida noortealgatuse võimalus kohalikus piirkonnas. Pärnumaal osales ettevõtmises Rääma rühm Tallinnast pärit Esna rühmaga, kellega Pärnu loomade varjupaigas abiks käidi.

“Varjupaik vajas abi ja meie eesmärk oli teha head sellele, kellel seda vaja oli,” rääkis Rääma rühma komandör Elmo Joa. “Peagi hakkab seal nüüd kasvama muru, mis muudab loomi ümbritseva keskkonna ilusamaks.”

Noored malevlased puhastasid loomade puure, riisusid ja vedasid minema varjupaiga territooriumil aastaid seisnud kuivkäimla.


20 tonni mulda

Üheskoos tasandati mullaga varjupaigaalune ebaühtlane pinnas, mis varjupaiga juhataja Pirjo Piiroja sõnutsi on koha üks suurimaid probleeme. “Maa on olnud meile pikaajalisim peavalu,” nentis ta. “Kui hiljuti saime koerte kuutide juures maapinna ühtlaseks, siis osa jäi siiski tegemata. See on väga ulatuslik töö, mille kallal üksi oleksin päris pikalt toimetanud.”

Piiroja rääkis, et kuigi ta oleks võinud traktori rentida, mis mullahunniku poole tunniga laiali lükanuks, teeb ettevõtmise mõnusaks see, et noored said kokku tulla, toimetada ja abistada. “Nad on loomade käpa all,” kinnitas ta.

Varjupaiga juhataja jäi tehtud tööga väga rahule, tunnustades noorte asjalikkust ja töövõimet. “Noored teavad, mida teevad, ja teevad seda suure optimismiga,” kiitis Piiroja. “Vahva, kui neil on asjast oma arusaamine, sest kui ülesanne kätte anda, ei pea neile igat sammu ette näitama.”


Pesid linnarahva autosid

Üritusse andis suure panuse EKTO Pärnu OÜ juhataja Urmas Kurgjärv, kes kinkis varjupaigale 20 tonni mulda. “Muld on väga kallis ja kui me poleks seda saanud, oleks üritus ära jäänud,” lausus Joa.

Malevlase Hannele Uutsalu arvates on “Malgatus” väärt üritus, millesarnaseid võiks rohkem korraldada.

“Kui lähed varjupaika ja vaatad neid koeri ja kasse, hakkab nii kahju neist, et tahaks nad kõik endale võtta,” rääkis Uutsalu. “Tahaks, et neil oleks seal võimalikult hea olla. Nii tore on näha, et noored inimesed tahavad head teha.”

Esna rühma komandöri Priit Saarelehe sõnade kohaselt tähendab “Malgatus” seiklust, tegutsemistahet ja koostööd. “”Malgatuse” puhul on samuti olulised loomingulisus, probleemi asetus ja mõju keskkonnale,” lisas ta.

Eesti õpilasmaleva juhi Eero Kiipli arvates õnnestus projekt igati ja noored tegid teoks lahedaid mõtteid, et elu Eesti väikestes paikades paremaks muutuks. “Noored said midagi kasulikku teha ja omavahel suhelda. Leiti võimalus üksteisele külla sõita ja leidus huvitavaid ideid. Näiteks Räpina rühm pesi oma linnas autosid,” mainis Kiipli.

Kogu Eestis võttis “Malgatusest” osa 12 rühma. Tehti heakorratöid Tõrvas ja Rutja ratsatalus Lääne-Virumaal, korrastati Luua alevikku, laoti Eesti eri paigus puid ja rohiti aedu.

Parima malevaalgatuse valib välja žürii. Tublimaid tunnustatakse Eesti õpilasmaleva kokkutulekul 11.-13. augustil Raplamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles