Laagrilised meisterdavad kandleid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kandlevalmistamise laagris osalejad Erko Elblaus (paremal), Elo Koprek ja Anneli Kala puupakust välja lõigatud väikekandle kuju uurimas.
Kandlevalmistamise laagris osalejad Erko Elblaus (paremal), Elo Koprek ja Anneli Kala puupakust välja lõigatud väikekandle kuju uurimas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eile alustas Jõõpre põhikoolis kandlevalmistamise laager, kus osalejad õpivad nädala jooksul kannelt meisterdama ja mängima.


Audru huvikeskuse direktori Kersti Põllu sõnade kohaselt tekkis idee säärase laagri loomiseks Hollandi heategevusfondi Päikesekiir väljakuulutatud konkursist.


Ei valmista raskusi

“Pärnumaal pole enne rahvapillide meisterdamise laagrit olnud ja kannel tundus selline pill, mida saab kasutada nii laps kui lapsevanem,” selgitas Põllu. “Laager on praktiline ja lõbus ning annab peredele võimaluse koos meisterdada.”

Kuue päeva vältel õpetab lastele ja emadele-isadele väikekandle valmistamist kandlemeister Mart Aardam, kelle kinnitusel ei tohiks kandlemeisterdamine kellelegi raskusi valmistada. “Siin on inimesed, kes puutööga on väga vähe kokku puutunud, kuid ma seletan palju, kuidas tööriistu kasutada, ja pillivalmistamine ei ole raske.”

Aardam seletas, et kõigepealt tuleb paku peale märkida kandle kuju ja pärast seda oma silma järgi kuju üle käia. “Siis tuleb välja freesida kõlakasti osa, mis hiljem on kõlakoda, sisemised seinad peitliga siledaks teha, kandle kuju välja saagida. Seejärel on kaane viilimine, keelte panemine ja ongi kannel olemas,” selgitas ta.

Kandle saab kujundada täiesti oma maitse kohaselt. Ainus asi, mida kõik järgima peavad, on keelte pikkus. Ühiselt sai kokku lepitud, et kõik teevad D-duuri pilli, et pärast oleks koos lihtsam mängida.


Õpivad pillimängu

Et kannel vastupidav oleks, tuleb seda hoolega lihvida, värvida ja õlitada. Õli kaitseb pilli eelkõige niiskuse eest. Enne iga mängukorda tuleks pill häälestada. Korralikul hooldamisel peab kannel vastu vähemalt 100 aastat.

Samal ajal meisterdamisega õpivad laagrilised Padisest pärit kandleõpetaja Helle Suudla käe all instrumenti mängima.

“Alustades räägin mõne sõnaga kandle ajaloost, seejärel paneme sõrmed pillile ja alustame kuulmise järgi mängimist,” kirjeldas Suudla. “Kõige rohkem tekitab raskusi koordinatsioon, esimesel hetkel ei tule välja. Neil, kes muusikaga tegelevad, läheb asi iseenesest.”

Suudla arvates on uutele õpilastele väga mõnus pillimängu õpetada, sest huvitav on näha, kuidas inimesed avastavad endale senitundmatu maailma. “Hea on õpetada mõnusas õhustikus, mis kõike toetab ja kannab,” rääkis ta. “Kui inimene avastab maailma, milles ta pole varem osalenud, tekitab see uue mõõtme ta igapäevaellu.”

Esimese palana õpetab Suudla laagrilistele laulu “Koduke”. “See laul sünnib iga kord eri inimeste mängides uuesti ja pakub imelist avastamise rõõmu,” ütles õpetaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles