Festivalil on ooperipidu viiulivürtsiga

, Pärnu muusikakooli vanempedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Made.
Tiit Made.

Ooperisõpru on laupäeval kell 20 Pärnu kontserdimajas ootamas tõeline maiuspala, kus tegijateks on lauljad ja instrumentalistid Läänemere riikidest ning muusika suuremas osas Itaaliast.


Kontserdi kavas on valik klassikaliste ooperiaariate paremikust Rossinist Verdini. Esindatud on kõik häälekõrgused peale koloratuursoprani: rootslannast sopran Kamila Benhamza, metsosopran Teele Jõks Eestist, leedu tenor Algirdas Janutas, bariton Balcarras Crafoord Rootsist ning bass Vjatšeslav Luhhanin Venemaalt.



Kolmeosalist kontserti juhib Tiit Made, keda Eestis tuntakse ehk eelkõige uue ärkamisaja poliitiku ja majandusteadlasena, kuid kes on sügavate teadmistega ooperiarmastaja ning teatmeteose “Ooper. Operett. Muusikal” autor.



Ooperimuusika sekka mahub maailma viiuliliteratuuri kullafondi kuuluv teos, 19.-20. sajandi vahetusel tegutsenud Saksa hilisromantiku Max Bruchi esimene viiulikontsert, mille esitab üks maailma viiulikorüfeedest Viktor Tretjakov. Kõige selle muusikalise õnnestumise eest vastutab festivali sümfooniaorkester mängijatega Venemaalt ja Eestist ning noorema põlvkonna dirigent, Saksamaal tegutsev eestlane Mihkel Kütson.



Festivali kuues kontsert 21. juulil kell 20 kontserdimajas on taas pühendatud Läänemere rahvaste muusikale. Esineb üle-eestiline noorte sümfooniaorkester, kuhu on kaasatud noori mängijaid Soomest ja Lätist. Orkestri ette tuleb Neeme Järvi.



Rootsi muusika on esindatud helilooja Lars-Erik Larssoni meloodiaküllase pastoraalsüidiga kammerorkestrile, eesti muusikast on kavas Helmut Rosenvaldi kammerkontsert tšellole ja keelpilliorkestrile, soleerib Oistrahhi-festivali kunstiline juht Allar Kaasik.



Läti muusikalise panuse eest hoolitseb Imants Kalninši sümfoonia nr 4, kus vokaalpartiid laulab Läti metsosopran Ieva Parša.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles