Juulikuine turg on marjasõbra paradiis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarikate kilohind kukub iga päevaga.
Vaarikate kilohind kukub iga päevaga. Foto: Ants Liigus

Juulikuus on kodumaiste marjade valmimise tippaeg ja nii mustikate kui teiste saaduste hinnad kukuvad turul päevadega. Kes otsib maiustamiseks hernest või toormoosi tarbeks vaarikat, tunneb end Pärnu Vana turu valiku keskel kui paradiisis.


Täna pärastlõunaks oli suurem osa mustikaid Vanal turul ostja leidnud, kuid üksikute kaupmeeste lettidel jagus siiski marju. Metsmustika liitri eest tuli välja käia 20 krooni, kultuurmustikas seevastu maksis sada krooni kilo.

Eha Kurrot Pärnumaalt Urumarjalt Raba talust kauples vaarikatega, mille kilohind jäi 70 krooni piirimaile. Naine tunnistas, et on vaarikate valmimise kõrgaeg ja kilohind langeb päevadega. Hoolega otsides leidis vaarikaid 50- ja 60kroonise kilohinnagagi.

“Meie vaarikad on päikese käes küpsenud ja neid pole mürkidega pritsitud,” märkis Kurrot. Tõsi, Raba talu ilusa jume ja suurusega vaarikad näisid väga isuäratavad.
Kurroti sõnade järgi hakkab seevastu maasikaaeg otsakorrale jõudma, kilo saab kätte 30-40 krooniga. Ostjate nappuse üle kurta ei ole põhjust, reeglina saab marjamüüja hommikul kaasa võetud kaubast õhtuks priiks.

Lettidele on jõudnud mustsõstar (40 krooni kilo), kohalikud kirsid hinnaga 25-30 krooni kilo, millele sekundeerivad kirsid ja murelid Ungarist.

Pettuma ei pea kukeseene otsijad, neid pakuti turul hinnaga 100 krooni kilo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles