Mitmepalgeline Johnny Depp

, filmihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Populaarsed vaenlased".
„Populaarsed vaenlased". Foto: promo
„Populaarsed vaenlased"

Osades: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Giovanni Ribisi, Billy Crudup
Lavastanud: Michael Mann
2 tundi ja 16 minutit
Hinnang: Hea
Kinos Mai 6. augustini kell 21.

1930-ndatel aastatel möllanud „Suur Depressioon" soodustas kuritegevuse levikut tõenäoliselt kõikjal maailmas, kuid kriminaalse tegevuse sümboolseks keskuseks kujunes ikkagi Chicago linn Ameerikas, kus pesitsesid paljud selle ajastu kurikuulsamad allilma tegelased nagu „Bugs" Moran, Frank Nitti ja Al Capone.

Põhiliselt mitmete erinevate röövidega endale nime teinud John Dillinger polnud küll sama kaliibriga kõrilõikaja, kui eelnevalt mainitud tegelased, kuid tuntuse poolest ei jäänud ta neile karvavõrdki alla. Rahva silmis oli ta tõeline kangelane, kes astus koos oma kambaga vastu majanduse raskes olukorras süüdi olevate pankade rahaahnusele ja liigkasuvõtmisele.

Tänu oskusele alati kriitilisel hetkel politsei haardeulatusest minema lipsata, aitas Dillinger tahtmatult kaasa maailma ühe suurima õiguskaitseorgani Föderaalse Juurdlusbüroo sünnile, millega pani aluse oma lõplikule tabamisele.

Tunnustatud Ameerika režissööri Michael Manni „Populaarsed vaenlased" keskendubki põhiliselt Dillingeri (Johnny Depp) kuulsamatele röövidele, rohketele armusuhetele ning tema kahevõitlusele Juurdlusbüroo Chicago kontori juhataja Melvin Purvisega (Christian Bale).

Oma olemuselt on tegu eluloofilmiga, kuid ajaloolist tõde pole sealt mõtet otsida. Filmi loojad on võtnud teadud vabadusi reaalselt aset leidnud sündmuste ning nendega seotud tegelaste kujutamisel, mis suures plaanis küll linateose kvaliteeti eriti ei mõjuta, kuid võib publikule siiski mõningatest asjadest vale mulje jätta.

Autentsusele pretendeerivas linateoses mõjuvad sellised meelevaldsed tõlgendused kuidagi eriti häirivalt ning ei lase üldpilti täiel rinnal nautida.

Jättes nüüd aga kõrvale eelpool mainitud pisiasjad, pole filmile enam midagi suurt ette heida. Johnny Deppi poolt kehastatud Dillinger on küll natuke liiga sile ja puhas, kuid õnneks suudab andekas näitleja hoolimatu gangsteri üsna veenvaks mängida ning lõppkokkuvõttes on kõik kenasti tasakaalus.

„Populaarsed vaenlased" on põhimõtteliselt esimene film üle pika aja, mis on mõeldud täiskasvanud vaataja meelt lahutama ning saab selle ülesandega ka suurepäraselt hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles