Pärnu on tänavakohvikute jaoks tänuväärne paik

, Pärnu linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev puitkonstruktsioon õigustab ennast Lehe õuekohvikus, mis on kujundatud lehtlaks.
Tugev puitkonstruktsioon õigustab ennast Lehe õuekohvikus, mis on kujundatud lehtlaks. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Välikohvik on meeldiv lisand suvise Pärnu linnapildile. Heal tasemel kavandatu ja teostatuna on tänavakohvikud esteetiliselt nauditavad. Jättes kõrvale kohvikute sisulised väärtused ehk mida seal süüa-juua pakutakse, vaatleme juulikuise Pärnu tänavakohvikute väljanägemist.


Tänavakohviku avamiseks on vaja linnavalitsuse luba, mille saamine eeldab väikesemahulise projekti esitamist linnavalitsuse planeerimisosakonnale. Kohvik peab soovitavasse asukohta ja tänavapilti ruumiliselt sobima. Muinsuskaitsealal ja selle kaitsevööndis on tänavakohviku avamiseks vaja muinsuskaitseameti nõusolekutki. Projektis peab olema esitatud kohviku välisilme kavandatav värvilahendus.



Tänavakohvik ei vaja põrandat


Välikohvik peab olema mõnus koht seal istujale, samal ajal ei tohi see mingil moel segada  möödujaid ega tekitada kelleski ebameeldivaid emotsioone. Seetõttu peab silmas pidama, et tegemist on tänaval avatud kohvikuga, mis on ja jääb tänava osaks ning mida sellest lähtudes ei tohiks olemasolevast tänavapinnast kõrgemale tõsta.



Alus ehk laudpõrand sobib laudade-istepinkide alla, tagamaks seda, et lauad ja toolid ei kõiguks. Seevastu vahekäigud laudade vahel peaksid olema tänava tasapinnal. On kohti, kus suvekohviku põrand võiks hoopis olemata olla ning kus tänava kattekivid või kõnniteeplaadid seovad kohvikupinna häirimatult tänavaga.



Laudist sobib kasutada Rüütli tänava "muuliosa" katteks, kui sinna paigutatakse lauad ja istmed. Vahekäik, mida kasutavad möödakäijadki, peab asuma tänava tasapinnal. Mõistagi on see nõue kohvikutele, mis võtavad enda alla tänavaruumi.



Siseõuedes ja tänavajoonest tagasiastega paiknevates kohvikutes võib kohvikupinna tõsta sissepääsu tasandile. Selles osas on eelistatud seisus hotellid oma terrassidega, kus kohvikuala mõjub terrassi ulatuses loomulikuna ega nõua spetsiaalset põrandat ja piiret.



Peaks pakkuma varju


Missugune võiks olla suvekohviku varikate päikese ja vihma eest?



Peaaegu alati annab hea tulemuse markiiside ja tugijalal kattevarjude kasutamine. Tähtsaim nende puhul on värvivalik. Siin tuleb silmas pidada, et vanalinna sobivad värvid, mis ei kipu varjutama tänavakohviku taguse hoone arhitektuurilisi väärtusi, vaid harmoneeruksid nii kohvikut toetava hoone kui ümbritseva linnaruumiga.



Head näited on vanalinnas Steffani, Piccadilly, Koidula Park hotell ja Jazz Cafe. Rannahotelli ja villa Wesseti välikohviku kattevarjud mõjuvad samuti hästi. Tallinna Värava välikohviku varikatted on meeldiva värvitooniga valge värava taustal. 



Pärnu hotelli hoonete ees oleva kohviku kattevarjude erksad värvid rikastavad vaadet tuimavõitu arhitektuuriga hoonele (nüüdseks on varasemad erksad katted küll asendatud, ja sellest on kahju).



Hotell Legend on kasutanud erksat rohelist, mis hoone enda tagasihoidlikku tausta värvikalt elavdab, hästi mõjub Bumerangi välikohvik. Estonia Tammsaare puiestee hoone ees on samuti õnnestunult valitud kattevarjud. Head on Väikese Klausi erksad sinised markiisid.



Seega, mida väheütlevam on hoone, mille ees kohvik paikneb, seda erksamad ja põnevamad varjud ja markiisid võivad olla. Ja vastupidi: ajalooliste ja kaitsealuste hoonete ette sobib tagasihoidlikum ja väljapeetum lisand.



Ettevaatust puiduga


Suvekohvikute varikatte valikul tuleks hoiduda puitkonstruktsioonidest, mis rohmakuse ja paksuse tõttu mõjuvad raskelt ja kauakestvana.



Üksikuid kohti siiski on, kus puitdetailid suvekohvikute puhul ei mõju häirivalt. Näiteks Lehe kohviku aed, kus seinaäärne kohvikuosa on kujundatud lehtlaks. Aga reeglina peaks suviste tänavakohvikute kattekonstruktsioonide lahendus olema kerge, mõjuma õhuliselt ja suviselt, olema hõlpsalt monteeritav ja demonteeritav ning pakkuma meeldivat vaadet. 



Markiisidel ja tugijalal kattevarjudel on eelis puitkonstruktsiooniga katusealuste ees, sest vajadusel saab varju hõlpsasti kas kokku rullida või alla lasta. Värvivalik on kergete varjete puhul avar.



Õnneks on Pärnus vaid üksikud kohvikud, kus kasutatakse kattena kas läbipaistvat või paksemat plastkatet. Sellest tuleks edaspidi küll loobuda ja asendada see markiisiga.



Kohviku piirded on tähtsad


Tänavakohvikute piiretest annavad parima tulemuse lillekastide, -pottide või muu haljastusega koos vormistatud piirded (Steffani kahe tasapinna vaheline lillepiire, toredad lillepostamendid ja -amplid Pesa kohvikus, villa Wesseti välikohviku piirete kujundus, džässikohviku elupuukast). Ent lillede eest tuleb hoolt kanda ja kuivanud-närtsinud buketid asendada.



Taas tasub tänavakohvikute puhul vältida tihedat puitpiiret, mis tekitab liigse isolatsiooni tänava- ja kohvikuruumi vahel ning mõjub ülearu tõsisena.



Linnas on kohti, kus tänavakohvik saab hakkama piireteta, kuid vanalinna tänavavõrgustikus on otstarbekas siiski kohvikuruum visuaalselt fikseerida.



Selleks, et tekitada kohvikule "oma ruum", piisab vähesest. Hea näide on taas Piccadilly diskreetne ja võluv kohvikupiire. Meeldiv on kohvikuala ka siis, kui see on paigutatud olemasoleva krundipiirde sisse (Park hotell ja džässikohvik, samuti Tallinna Värava kohvik linnavallil).



Üksikutel juhtudel on õigustatud metallist piire, kuid Pärnu sellesuviste kohvikute seast ei õnnestunud head näidet leida. Liiatigi on kvaliteetne lahendus enamasti juba varasemast ees, näiteks Rannahotelli terrassi torupiire.



Loomulikult sobivad hotellide olemasolevate terrasside piirdedki, kuhu võiks lillekaste lisada.



Tänavakohviku mööbel


Lõpetuseks natuke mööblist ehk toolidest-pinkidest ja kohvikulaudadest.



Siin erilisi nõuandeid pole, sobivad nii paksust puidust laud ja pink kui korvmööbel või sepistatud mööbel.



Tähtis on, et kohvikus piirdutaks ühes stiilis laudade-toolidega. Erand selles valdkonnas tuleks hästi läbi mõelda.



Mulje on halb, kui iga laud või toolide komplekt erineb kõrvalolevast.



Ehk tasub meeles pidada, et hea tulemuse puhul harmoneeruvad kohviku kõik detailid: piirded, mööbel ja kattevarjud või markiisid.



Asi on läinud paremaks


Aasta-aastalt on Pärnus suvekohvikute ja -terrasside kvaliteet ja väljanägemine paranenud. Aina vähem on odavaid ja maitsetuid lahendusi. Õnneks on plasttoolide aeg möödas ...



Nagu iga hea asi on lihtne, on lihtsad hea väliterrassi elemendid. Naturaalsete materjalide kasutamine ja nendega oskuslik ümberkäimine annab alati hea tulemuse.



Igal kohvikul võiks olla oma nägu ja õhkkond, kuid samal ajal peaks tänava tervikpilt säilitama harmoonia. Seda peab eriti arvestama, kui kõrvuti paikneb mitu välikohvikut.



Ja suvekohvikuid võiks olla rohkem, sest Pärnu vanalinn, randa viivad tänavad ja Rannapargi ala on väga sobivad ja vastuvõtlikud igasugusele hooajalisele elavnemisele, kus suvekohvikul on oluline osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles