Baltikumi kuulsaim ikoonimaalija jagas iidse kunsti saladusi

, reporter Otepääl
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikoonid, mis annetati Viljandimaa Tuhalaane Jumalaema Uinumise kirikule
Ikoonid, mis annetati Viljandimaa Tuhalaane Jumalaema Uinumise kirikule Foto: Ülle Kübarsepp/Valgamaalane

Leedu ikoonimeistri Georgi Jakovlevi nelja uue ikoonimaali esitlusel saadi Valgamaal Paluveskil aimu selle iidse kunstiharu saladustest.

Georgi Jakovlev on üks kahest Vanausuliste Kiriku Suurkogu poolt õnnistatud ja ametisse kinnitatud meistrist Baltikumis.

Jakovlev sattus ikoonimaalimist õppima noore poisina ning on nüüdseks selle huvitava ja kordumatu kunstiharuga tegelenud juba 20 aastat. Meister on maalinud 700 ikooni ringis.

Meistri põhjalikust tutvustusest selgus hämmastavaid üksikasju. Ilmselt keegi kohalolnutest ei osanud enne uneski arvata, et ikoonide valmistamisel kasutavad meistrid üksteisest näiliselt nii erinevaid materjale nagu must leib ja kuld.

Ometi tõestas tunnustatud kunstnik nende kasutamist lausa praktiliselt kõigi kohalolnute silme all ning tõmbas männipuidust alusele uhke kaarega kuldseid triipe ja veeretas leivast kuulikesi, millega ikooni töötles.

„Ikoonide maalimine on tõesti üsna keeruline ning erinevaid vajalikke materjale pean hankima üsna mitmetest kohtadest. Õigeid mineraalseid värve, mida enne kasutamist uhmris peenestan, saan näiteks vaid Moskvast," rääkis Jakovlev.

Palupera vallas Miti külas asuva Paluveski loomekeskuses esitletud ikoonid annetatakse Viljandimaa Tuhalaane Jumalaema Uinumise kirikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles