Gerli Mets: Töötukassa toetab ettevõtlusega alustamisel

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerli Mets.
Gerli Mets. Foto: Urmas Luik

Batuutide rendi ja lastepidude sisustamisega tegelev osaühing Hüppa ja Vändra vana kalmistut hooldav osaühing Kalmikom on kaks positiivset näidet, kuidas töötud on loonud omale ise töökoha töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse abil.


Töötukassa Pärnu esinduse juht Gerli Mets, kui paljud Pärnumaa töötud on seda võimalust kasutanud?


Praeguses majandusolukorras töötud väga aktiivselt seda võimalust ei kasuta, paljudel on hirm alustada oma ettevõtlusega, kuna ei teata, mida tulevik toob. Võimaluste kohta küll uuritakse, kuid neid, kes äriplaani meile esitavad, on siiski vähe.



Praegu on Pärnus end töötukassas töötuna registreerinud 4636 inimest ning 11 neist on taotlenud ettevõtlustoetust ja ootavad vastust. Tänavu jaanuarist juulini on ettevõtlustoetus üle kantud 20 inimesele.



Valdkonnad, millele raha antakse, on üsna erinevad. Piiranguid ei ole, oodatakse kõiki häid ja reaalseid äriideid, millel tegelikus elus turgu oleks.



Kas kõigil on äri käima läinud?


Need ettevõtted, kes oma tegevuse on hästi läbi mõelnud ja enne turgu uurinud, üldjuhul tegutsevad edasi. Neil, kes enda äriplaani on võib-olla vähem põhjalikult ette valmistanud, on ette tulnud raskusi, sealhulgas lõpetamist. Kuid neid, kes on tegutsenud vähem kui aasta, Pärnumaal peaaegu pole.



Kuidas taotleda ettevõtluse alustamise toetust, kas keegi aitab töötul vajadusel äriplaani kokku panna?


Ettevõtluse alustamise toetust summas kuni 70 000 krooni on õigus saada töötukassas arvele võetud töötul, kes on vähemalt 18aastane ja kes on kas läbinud ettevõtluskoolituse, kellel on kutse- või kõrgharidus majanduse alal või ettevõtluskogemus, kuna eeldame, et ta oskab ise äriplaani koostada.



Kui on probleeme äriplaani koostamisega, võime suunata isiku ettevõtluskoolitusele, tasuta nõustamist pakub ka Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus.



Toetuse laekumisega pangakontole kaasneb töötuna arveloleku lõpetamine ning lõpeb töötutoetuse maksminegi. Ettevõtlustoetuse taotlemine töötukassast on tegelikult üsna lihtne.



Kui suur osa äriplaanidest tagasi lükatakse ja mis on põhjused?


Sel aastal jaanuarist juulini on eitavaid otsuseid olnud kolm ehk 13 protsenti otsustest.



Enamjaolt on äriplaan olnud suure riskiga ja kui äriplaani lugedes on juba aru saada, et see pole pika perspektiiviga, toetust ei anta. Ettevaatlikuks teeb seegi, kui tulevane ettevõtja ise äriplaanis kahtleb. Teinekord pole uuritud turgu, kas teenuse või toote järele on üldse vajadust.



Mis saab siis, kui ettevõte ei õnnestu?


Kui ettevõte tegutseb alla aasta, on töötukassal õigus toetus täies ulatuses tagasi nõuda. Ettevõtluse toetuse saajad esitavad meile aruandeid ning samuti külastame neid aeg-ajalt, et vaadata, kuidas neil läheb.



Viimase aasta jooksul pole Pärnumaal ühtegi tagasinõuet olnud, see on väga positiivne.



Mida näitavad numbrid, kas tööotsijate, töötute arv kasvab?


Töötute arv küll kasvab, kuid see kasv on stabiliseerunud. Viimase kuu jooksul on töötute arvu üldkasv Pärnumaal olnud ligi 240 inimest, töötuks on end praegu registreerinud 4636 inimest. Pakkuda on 55 töökohta. Vahendid ettevõtlustoetuse maksmiseks on olemas, ootame vaid häid ideid, mida ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles