Tiit Madisson taasloob Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Madisson.
Tiit Madisson. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tuntud rahvuslase Tiit Madissoni eestvõttel on taasloomisel Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei, mis kiidab vapside tegevust, lubab hakata võitlema natsionaalsotsialistlike vaadete eest ning pürgida järgmisesse riigikogusse.

Nii ERSP endiste juhtide kui ka kaitsepolitsei hinnangul on loodava partei ideoloogiline liin taunitav, ehkki Madissoni ja tema mõttekaaslaste senises tegevuses otseselt midagi riigivastast pole, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Meie programmi esmane element on sotsiaalsus, aga see veel ei tähenda, et me peaks ennast nüüd natsionaalsotsialistideks nimetama, millega hakatakse kohe meid juudimõrvas süüdistama,» sõnas Madisson.

ERSPd taasasutavasse kogusse on juba koondunud paarkümmend rahvusradikaali nagu näiteks Robert Vill ja Mait Raun ning 1995. aastal Isamaaga ühinenud ERSP liikmeid.

ERSP esimese esimehe Lagle Pareki hinnangul rikub Madisson oma kavatsusega Eesti iseseisvusele eest võidelnud erakonna nime ja ideaalid.

«See on mõttetus, sest pealkiri ütleb Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei - kas meil on probleeme rahvusliku sõltumatusega? Meil võib olla igasuguseid probleeme, aga meil on olemas demokraatlik vabariik,» kommenteeris Parek.

Kuna Eestis on demokraatliku riigina ka poliitiline tegutsemisvabadus, siis kaitsepolitsei uue erakonna loomisse sekkuda ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles