Kogunevad kohalikud rahvarõivategijad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvariided.
Rahvariided. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Järgmise nädala pühapäeval, 30. augustil kell 14 tähistavad 20 aasta jooksul Eesti rahvarõivaid valmistanud naised oma pidupäeva Ammende villas.


1989. aasta sügisel alustas Pärnus tööd kaks rahvarõivaste valmistamise kursust, üks Ilvese tänaval aianduse-mesinduse seltsis ja teine kesklinnas KETA klubis, juhendajaks Marvi Volmer.



Juhtumisi kooti samal ajal Sindi tekstiilivabrikus rahvarõivaseelikukangast, mille vabrikust väljatoomine oli küllalt raske. Kõik muud detailid olid kaupluses olematud ning tuli ise kombineerida. Aeg oli keeruline ja lootust andev. Kui osa Eesti rahvast lubas vabaduse nimel hakata kartulikoori sööma, siis 40 Pärnu naist tegid endale ja oma lastele rahvariided. Põhiliselt valmistati Pärnu, sekka Pärnu-Jaagupi, Vändra, Tori, Risti ja lastele Lihula rõivaid. Vaimustus oli suur. Talvel jätkati tegevust toonase NLKP Pärnu linnakomitee ruumides, hilisematel aastatel muuseumis ja raamatukogus.



Rahareform võttis osalejatelt 1992. aastal tuju ja rahvarõivaste valmistamise hoog kahanes. Kursused koliti Marvi Volmeri koju. Aastatega hakkas huvi rahvariiete vastu taas tõusma: tõuke andsid laulu- ja tantsupeod.



1997. aastal sündis Eesti kultuurkapitali toel Pärnu rahvarõivaste konsultatsioonituba. Kursused jätkusid. Samal aastal toimus laulupidu.



Marvi Volmer on täiendanud oma oskusi nende aastate vältel, läbinud rahvakultuuri arendus- ja koolituskeskuse rahvarõivaste valmistajate koolis seitse kursust. Tema juhendamisel on valminud ligi 400 komplekti, ta on teinud rõivaid Koidula gümnaasiumi rahvatantsurühmadele, Käru rühmale, Pärnu rühmadele Tuurit-Tuurit, Nooruse Vöö ja paljudele teistele. Peale selle on Volmer konsulteerinud sadu huvilisi.



“Rahvarõivamaailm on oma kirjaoskusega, kui seda tunned, on sul sellest uksest sisseminekuks võti olemas,” lausub Volmer. “See on suurepärane, et Pärnumaa naistel on 20 aasta jooksul jätkunud jõudu, huvi ja tahtmist täita Eesti rahva varaaita ilusate rahvariietega.”



Ammende villas kohtumisest osa võtta soovijail tuleks endast teatada telefonil 5691 0534 kuni 25. augustini. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles