Jarmo Siim: Mida ma oma maksude eest saan?

Jarmo Siim
, kommunikatsioonispetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Siim
Jarmo Siim Foto: Kalev Saar

Tasun iga kuu kümneid tuhandeid kroone makse nii enda, oma töötajate palga kui oma toodete pealt. Nüüd, lugedes poliitikute arutelusid eri maksutõusude üle, tekib mul tihti küsimus: mida ma saan nende maksude eest? Mis hinnaga ma midagi ostan? Miks ma neid maksan?


See võib tunduda pühaduseteotusena, kuid võtan riiki kui toodet, mida olen otsustanud osta. Ühel või teisel põhjusel. Kui see toode mulle ei sobi, on mul alati võimalus see välja vahetada ja valida uus. Ehk kolida ära või vahetada kodakondsust, kuigi ma seda ei tahaks. Kuid iga toote puhul huvitab mind selle sisu ja sellest saadav kasu.



Ma tahan teada, mida ma täpselt ostan. Kui mitu õpetajat, politseinikku ja ministeeriumiametnikku minu maksude eest töötab? Ma tahan näha, kuidas need maksud parandavad minu ja mu lähedaste elukeskkonda, kuidas kindlustavad mu riigi kestmise tulevikus, missuguseid võimalusi loovad inimeste arenguks. Kuhu see raha mind ja mu riiki viib? Ma tahan selle üle olla uhke.



Ma ei taha teada variantidest, kuidas riigieelarvet (kui enamikule laialivalguvat mõistet) täita. Ma tahan teada, kui palju pean iga teenuse eest maksma, et siis hinnata, kas ma olen sellega nõus. Ma ei taha, et mind peetakse lolliks ega seletata asju lahti. Või tehakse arusaamine liialt raskeks.



Ma tahan, et mulle öeldakse: kui me tõstame seda maksu, saate x kilomeetrit hea kattega teed Eestis juurde, ja kui me langetame mingit maksu, siis seetõttu saab x arv inimesi vähem ravitud või mingi hulk haiglaid vähem remonditud.



Ma tahan teada, kas kõike seda oleks mul endal teha odavam ja efektiivsem, või olen ma valmis selle eest riigile (ja linnale) maksma, et seda teha üheskoos. Kas mul oleks targem maksta enda ravimise eest ise või on seda targem teha haigekassa kaudu? Ma tahan teada, et teen parima valiku.



Ma tahan teada, kas riik hoiab küllaldaselt kokku. Kas avaliku sektori töötajate palgad langevad nüüd samas tempos kui ülejäänutel, kui need enne kasvasid niisama kiirelt? Kas riik jätab nüüd singi ostmata ja lepib keeduvorstiga?



See võib kõlada naiivselt ja idealistlikult, kuid ma tahan teada, mida ja kui palju eest ma ostan. Me peaksime selles avalikult kokku leppima, mitte kuulama eri mõtteid sellest, kuidas riigieelarvet täita. See nõue on minu kui Eesti kodaniku õigus. Ja meie valitud poliitikute kohustus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles