Draamateater toob menuka „Vombati“ Pärnusse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Vombatis" astuvad vaatajate ette Jaan Rekkor ja Ita Evergi.
"Vombatis" astuvad vaatajate ette Jaan Rekkor ja Ita Evergi. Foto: Teet Malsroos

Neljapäeval, 17. septembril annab Pärnu Endlas sellesügisese ainsa võõrusetenduse Eesti draamateater.


Pärnu publiku ette toob draamateater oma viimase hooaja menukaima eesti algupärandi, Andrus Kivirähu kirjutatud ja Merle Karusoo lavastatud “Vombati“.



Näidendi nimitegelane on haruldane Austraalia kukkurloom – kadumisohus olend, justkui mõni suguvõsa või sündmus, millest üha vähem mäletatakse.



“Vombat“ räägibki sellest, kuidas minevikusündmused meie elu mõjutavad, kuidas me oma soovide ja vajaduste järgi neist valiku teeme või neid teatud valguses välja paista laseme.



Rein Veidemann on Postimehes ilmunud arvustuses öelnud nii: „Andrus Kivirähu uue lavateose “Vombat“ esmaseks kokkuvõtteks võib öelda: see näitab, et meil on veel lootust. Sest seni, kuni meis on valmidust eneseirooniaks ja vabastavaks naeruks tölplaslike kinnisideede ning müüdiks muudetud ajaloo üle, jagub jõudu elada olevikule ja tulevikulegi.



Kivirähu satiiri teravik on sedapuhku suunatud metsavendluse heroiseerimisele. Naeruvääristavasse valgusse satuvad aga ka kollaborantide ja kommarite jäljekütid.



Ei, Kivirähk ei süüdista ega mana. Kõik, mis laval toimub, jõuab publikuni läbi lutsulikult pehme huumori prisma. Oluline roll on selles lavastaja Merle Karusool, kes ei lase mängul muutuda karikatuuriks.“



„Vombatis“ mängivad Jaan Rekkor, Ita Ever, Viire Valdma, Uku Uusberg, Kaie Mihkelson, Tõnu Oja, Guido Kangur, Raimo Pass.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles