Pudel viina tõi staažikale vargale 116 tundi ühiskondlikku tööd

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Septembrikuu esimesel päeval Pärnust Maxima hüpermarketist pudeli Vene viina näpanud Sergei peab kuriteo heastamiseks tegema 116 tundi üldkasulikku tööd, mille Pärnu maakohus määras talle asenduskaristusena kahekuise vangistuse asemel.


1. septembri õhtul mõni minut enne kella üheksat üritas 36aastane Sergei Riia maanteel asuvast Maxima kauplusest varastada pooleliitrise pudeli Venemaa päritolu viina Zelenaja Marka, mille letihind on 80 krooni ja 90 senti. Kaupluse turvatöötaja pidas alkoholijoobes mehe kinni ehk kohtukeeles rääkides jäi kuritegu süüdlase tahtest mitteolenevatel põhjustel lõpuni viimata.



Sergei võeti samal päeval kahtlustatavana vahi alla ja päev hiljem jõudis ta Pärnu maakohtu ette otse aresti alt. Kiirmenetluse korras mõisteti talle eelmise õhtu viinahimu eest karistuseks kahekuine vangistus. Sellest arvestati maha kaks vahi all veedetud päeva ja maakohtu otsusega asendati vangistus 116 tunni üldkasuliku tööga, mille Sergei peab täitma kolme kuu jooksul.  



Ehk poleks karistus nõnda range olnud, kui Sergei oleks politseile ja maakohtule võõras mees. Väärtegusid on Sergei hingel 32, enne septembrit on teda kaheksal juhul kriminaalkorras karistatud.



Neist viimane süüdimõistev otsus tehti Pärnu maakohtus 25. märtsil taaskord pisivarguse eest.



Sergeid süüdistati veebruarikuus Pärnust Lukoili bensiinijaama eest võrku pakitud küttepuude näppamises. Samuti püüdis ta märtsis Suurejõe Selveri tagahoovist varastada 38 krooni eest klaastaarat, kuid jäi kaupluse turvatöötajale vahele.



Kolmekuisele vangistusele lisati kaks kuud varasemast ära kandmata vangistust ja Sergei saadeti otse kohtusaalist viieks kuuks vangimajja. Samuti kohustati teda hüvitama küttepuude vargusega tekitatud 58 krooni suurust rahalist kahju.



Eeldusel, et ta kandis ära täiskaristuse (mille sisse on arvestatud kolm päeva eelvangistust), vabanes mees 20. augustil ehk napp kümme päeva enne viinapudeli näppamist.



Kohtulahendite registri järgi on Sergei poes alkoholivargil käinud varemgi, kuid võrreldes 2008. aastaga, on tema maitse odavamaks muutunud - siis pidas turvatöötaja ta kinni pudeli Nastoikaga, mille hind on 119 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles