Millimallikas maalib mängu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt Koosapoeg eksponeerib oma loomingut Pärnus Frens Cafés.
Kärt Koosapoeg eksponeerib oma loomingut Pärnus Frens Cafés.

Pärnus Frens Cafés eksponeerib oma loomingut Kärt Koosapoeg kunstnikunimega Millimallikas.


„Põhjusi, miks ma valisin endale nimeks Millimallikas, on mitu. Lihtsaim põhjus peitub selles, et millimallikas on olend, keda ma imetlen. Vaba ja hõljuv - seda olekut pole kerge saavutada, minu tee selleni kulgeb kunsti kaudu. Samuti hindan ma kõrgelt sellist luuletajat nagu Ott Arder, kellel on samanimeline luulekogu,” tutvustab end 1990. aastal sündinud kunstnik.



2001-2005 õppis Kärt Koosapoeg Pärnu kunstikoolis ja 2009. aastal lõpetas Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi. Millimallika portreed aga on olnud väljas Pärnu kolledþis ja õlimaalid Sütevakas.



Vastne väljapanek kannab nime „Homo ludens ehk mängiv inimene“. „Homo ludens“ on filosoofiline teos, mille on kirjutanud Johan Huizing ja see räägib mängu ning lõbutsemise olulisusest elus. Autor usub, et inimesed peaksid rohkem mängima ja vähem tööd tegema, eriti maailmas, kus inimtööjõu võib asendada tehnoloogiaga.



Töö tegemine peaks tehnilise progressi tõttu jääma masinate pärusmaaks. Samamoodi nagu töö ja mäng on maailma kaks eri külge, on see näituski jagatud kaheks. Ühelt poolt on maailm värviline, tulvil elu, rõõmu, küllust. Teisalt vaatab vastu värvide nappus või puudumine.



Mustvalge maailm, kus reostavad mured kurnavad pead, isiksus kaob taustsüsteemi abstraktsusesse, otsitakse väljapääsu. Kuid mõlemat poolt ühendab asi, mis köidab kõik tervikuks. See on inimene. Loomade maailmas peetakse mängu praktiliseks õppimiseks, miks ei võiks see olla niisama olulisel kohal inimeste eluski?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles