Vanemuine mängib Pärnus Kafka “Lossi”

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Vanemuises lavastatud Franz Kafka "Lossist". Pildil vasakul Martin Kõiv ja Markus Luik.
Stseen Vanemuises lavastatud Franz Kafka "Lossist". Pildil vasakul Martin Kõiv ja Markus Luik. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Vanemuise teater mängib laupäeval, 3. oktoobril Pärnu kontserdimajas Franz Kafka “Lossi”, mille lavastas Hendrik Toompere.


Franz Kafka kuulsast romaanist “Loss” kirjutas dramatiseeringu samuti Hendrik Toompere, lavastuse kunstnik on Ervin Õunapuu.



Lavastaja Toompere sõnade järgi Kafka tekstid ühest küljest meeldivad, teisest küljest aga sisendavad raskemeelsust, mis eemale peletab. Kafkale tüüpiliselt kulgeb “Lossi” tegevustik välises plaanis kõik igati realistlikult. Kellegi ametniku eksitav kiri on toonud kohale maamõõtja K, kelle ülesanne on pääseda lossi mõõtmistöödele. Aegamisi ilmneb, et pealtnäha lihtne ülesanne käib võõrale üle jõu: lossi pääsemine eeldab aina uute takistuste ületamist.



Varem on Eesti teatrites lavastatud Franz Kafka teoseid kolmel korral: 1995 “Protsess” Von Krahli teatris, lavastaja Sven Kuntu ning kaks “Metamorfoosi” lavastust, 1998 Vanemuises ja 2004 Tallinna Linnateatris, lavastajaiks Peeter Raudsepp ja Mart Koldits.



Vanemuise “Lossis” mängivad Hannes Kaljujärv, Ragne Pekarev, Marika Barabanštšikova, Maarja Mitt, Maria Soomets, Kais Adlas, Külliki Saldre, Margus Jaanovits, Jüri Lumiste, Riho Kütsar, Raivo Adlas, Tanel Jonas, Markus Luik ja Martin Kõiv. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles