Elistvere loomaparki tabas meeldiv tõrumaania

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal Melliste lähedal Võõpstes Kivi talu 
pidav Ilmar Peedo (väikebussis) ja ta abiline Kalev Ju­­hanson tõid eile Elistvere loomapargi elanikele kingiks ligi tonni kartulit.
Tartumaal Melliste lähedal Võõpstes Kivi talu pidav Ilmar Peedo (väikebussis) ja ta abiline Kalev Ju­­hanson tõid eile Elistvere loomapargi elanikele kingiks ligi tonni kartulit. Foto: Margus Ansu

Elistvere mõisa vanas aidas on hoiul kastide kau­­pa õunu ja juba üle kahe tonni tammetõrusid, millest enamiku on kogunud tartlased. Hea südamega inimeste ind pole aga raugenud, iga päev toob loomaparki toidulisa.



«Meid on tabanud väga meeldiv tõruhullus,» muheles Elistvere loomapargi juhataja Sirje Saul. «Neid tuuakse suurte ja väikeste kottidega. Pole vist enam ühtki lasteaiarühma, kellel poleks siia tulles tõrukotti kaasas.»

Elistvere loomapargile tammetõrude korjamise otsa tegid paar nädalat tagasi lahti Tartus peetud Tammelinna ning Tähtvere päevadel osalenud suured ja väikesed tartlased, kes korjasid loomapargi elanikele ligi 1,7 tonni tammetõrusid.

Veidi üle poole tonni tõrusid toimetasid Elistvere mõisa vanasse aita hoiule ka Veeriku kooli õpilased. Eile pidid oma tõrukoormaga saabuma Viljandimaalt Suure-Jaani kooli õpilased, järgmisel nädalal tuleb Põltsamaa gümnaasium samasuguse saagiga.

Enne Suure-Jaani õpilasi jõudis Elistverre aga Melliste lähedal Võõpste külas Kivi talu pidav Ilmar Peedo, kes koos abilise Kalev Juhansoniga tõi loomadele kingiks ligi tonni kartulit. «Miks ma peaksin peenikese kartuli minema viskama! Siin läheb see asja ette,» põhjendas köögivilja ja lilli kasvatava Kivi talu peremees.

Kott koti järel rändas hea toidukartul Princess aita. Eksivad aga need, kes arvavad, et loomapargi metssead, kelle vabad suguvennad on kõigi kartulikasvatajate Egiptuse nuhtlus, jooksevad Kivi talu kingituse peale tormi. Tühjagi! Loomapargi seitse metsakärssa kartulist ei hooli, nende sabad lähevad rõngasse tõrude peale.

Kartulit oskavad hinnata aga piisonid ja põder Tõnu.

Lisaks tõrudele ja kartulile saavad loomapargi elanikud osa ka külluslikust õuna-aastast. Mõni inimene toob õunu päeval autoga, mõni tõstab õunakoti aga juba varavalges loomapargi värava taha.

Kõik kingitused võetakse hea meelega vastu. «Meie elanikel pole toidupuudust, nad ei tea masust midagi,» ütles Sirje Saul. «Aga meil on väga hea meel, et inimesed siia tõrusid, õunu ja kartuleid toovad. See tähendab, et meist hoolitakse, ja see on tänapäeval väga suur asi.»

Peale aita kuhjatud kingituste pistavad loomapargi elanikud aastas nahka ligi seitse tonni porgandit, teist sama palju loomapeeti, oma viis tonni odrajahu, viis tonni heina ja paar-kolm tonni kaera. Liha kulub nädalas pea 90 kilo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles