Filmisõber kiirustagu kinno

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai kino Pärnus.
Mai kino Pärnus. Foto: Urmas Luik

Mai kinos hakkab lõppema väärtfilmide nädal “Vaatamist väärt”. Pärnu filmisõpradel on olnud võimalus vaadata Hollywoodi peavoolust erinevaid filme, mis maailma kinokriitikutelt on teeninud arvukalt auhindu ja publikult elavat vastukaja.


Mai kino juhataja Merle Karu tunnistas, et ettearvatult ei jooksnud pärnakad väärtfilmide peale tormi: kinosaalis on filmist olenevalt istunud 11-30 inimest. “Tallinnfilm pakkus valikut Euroopa filmidest ka Tartu Cinamoni kinos ja ega sealgi vaatajanumbrid suured olnud,” ütles Karu. “Samal ajal peab inimestel olema võimalus teistmoodi filme vaadata. Need, kes kohale tulid, jäid küll väga rahule. Ma ei kavatse alla anda ja proovin pärast novembris toimuvat PÖFFi mõne seal linastunud filmi talvel Pärnusse saada.”



Täna kell 21 näeb Mai kinos “Vaatamist väärt” programmi raames Prantsuse režissööri Laurent Cantet eelmisel aastal valminud filmi “Seinte vahel”. See on pisut Ilmar Raagi “Klassi” sarnane film, improviseeritud dokumentaaldraama kooliprobleemidest ja suhetest Pariisi koolis terve õppeaasta vältel.



Cantet’ linateos, mis 2008. aastal pälvis Cannes’i filmifestivalil Kuldse Palmioksa, võtab pingsa vaatluse alla klassisisese dünaamika ja probleemid, kuid ei puuduta kordagi laste ega täiskasvanute väljaspool kooli mööduva elu üksikasju.



Kuigi filmi tegevus toimub täies ulatuses kooliseinte vahel, vaatleb teos tänapäeva paljurahvuselist Prantsusmaad ning pakub põnevaid pilguheite dilemmade ja arusaamatuste olemusse, mis võivad õpetamise ja õppimisega kaasneda. Film põhineb tõsielulistel sündmustel, kuid tegu on väljamõeldise, mitte dokumentaalfilmiga ja kooliõpilased täidavad ettekirjutatud rolle.



Neljapäeval kell 21 linastub Mai kinos režissöör Florian Henckel von Donnersmarcki “Teiste elu”. Saksamaal 2005. aastal valminud filmi tegevus algab 1984. aastal Ida-Berliinis, viis aastat enne Berliini müüri langemist, kui Ida-Saksamaa valitsus kindlustas oma võimu inimeste järel nuhkides tollase salapolitsei ehk Stasi abil.



Lojaalne Gerd Wiesler loodab tõusu karjääriredelil, kui talle pakutakse tööd näitekirjaniku ja tema kuulsa abikaasa pealtkuulajana.



“Teiste elu” on võitnud tohutu hulga auhindu, nende seas parima võõrkeelse filmi Oscari 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles