Viktoriinisari looduskaitsest viib parimad suvel laagrisse

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilsandi rannajoon.
Vilsandi rannajoon. Foto: Ove Maidla / Postimees

Eesti looduskaitse läheneva juubeli puhul algab viktoriinisari “Eesti looduskaitse 100”, milles võivad kaasa lüüa nii õpilased alates neljandast klassist kui täiskasvanud.


Viktoriini korraldab keskkonnaamet koostöös ajakirjaga Eesti Loodus ja oktoobrist märtsini ilmuvad igas Eesti Looduse numbris Eesti looduskaitse valdkondi puudutavad küsimused. Samad küsimused leiab keskkonnaameti kodulehelt, kus on juba üleval esimese vooru küsimused ja vastamise juhend, selgitas keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu.

Iga vooru küsimustele oodatakse vastuseid järgmise kuu 10. kuupäevani keskkonnaameti kodulehe kaudu või Eesti Looduse postiaadressil.

Küsimustele aitavad vastuseid leida  Eesti Looduse ja Loodusesõbra artiklid alates 2006. aastast. Õiged vastused ilmuvad igas järgnevas ajakirjaumbris ja keskkonnaameti kodulehel.

Õigete vastuste eest saadud punktid liidetakse viktoriini jooksul. Hinnatakse neljas kategoorias: II kooliaste (4.-6. klass), III kooliaste (7.-9. klass), gümnaasium ja täiskasvanud.

Parimaid auhinnatakse looduskaitsekuu avamisel 2010. aasta maikuus. Üldhariduskoolide iga vanuseastme parimaid kutsutakse osalema suvises looduslaagris ning teisi edukamaid premeeritakse ajakirja Eesti Loodus tellimuste ja loodusraamatutega.

2010.  aastal täitub sada aastat Eesti esimese looduskaitseala loomisest: 14. augustil 1910 võeti looduskaitse alla linnurikkad Vaika saared. Aegade jooksul on kaitseala pindala suurenenud ja 1993. aastal muudeti see Vilsandi rahvuspargiks. Tänu peaaegu sajandipikkusele looduskaitsele on Eestis veel puutumata loodust ja elupaiku haruldastele liikidele.

Esimese vooru küsimused

1. Millisel kaitseala asub legendi järgi muistsete skandinaavlaste jumala Odini haud? Mis või kes on selle ala “krokodillid”?

2. Millisel kaitsealal paikneb fotol nähtav koobas ja kuidas seda kutsutakse?

3. Millise kaitseala vapilill on pildil kujutatud taim, keda rahvapäraselt kutsutakse maapaateriks ja nabarautsikaks? Mis taimeliigiga on tegu?

I vooru küsimustele saab vastata elektrooniliselt või posti teel kuni 10. novembrini. Et vastata elektrooniliselt, täida vastuste lahtrid keskkonnaameti kodulehel (www.keskkonnaamet.ee). Arvestusse lähevad ainult need vastused, kus on märgitud vastaja ees- ja perekonnanimi, õpilastel kool, klass ja õpetaja nimi ning elektronposti aadress ja kontakttelefon. Esimese vooru eest on võimalik koguda 6 punkti.

Posti teel vastamiseks tuleb vastused paberile kirjutada, lisada sinna oma ees- ja perekonnanimi, kontakttelefon ja aadress ning õpilastel kool, klass ja õpetaja nimi. Kiri tuleb enne 10. novembrit saata aadressil “Eesti looduskaitse 100”, Eesti Loodus, pk 110, Tartu 51002.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles