Tartu korterite üürihinnad jõudsid Tallinnale järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Veel aasta-paari eest võis tartlane endale korteri üürida või osta märgatavalt soodsama hinnaga kui tallinlane, nüüd tuleb aga Tartus kodu eest välja käia vähemalt sama suur või suuremgi summa.


«See tuli mulle üllatusena, et Tartus on korterid kallimad kui Tallinnas,» ütles Tartus üürikorterit otsinud tallinlane Kaarel Relve. Tartu Ülikooli õigusteaduskonna keskkonnaõiguse lektor lootis, et üürib oma Tallinna korteri välja ning leiab sama raha eest perele Tartus elamise.

Lootuseks see jäigi, sest elukohta otsides avastas Relve, et tema pealinna korteri üür ei kataks täielikult summat, mis tal tuleks samaväärse korteri eest Tartus välja käia.

Tallinna ja Tartu korterite hindade ühtlustumine üllatab ka kogenud kinnisvaravahendajaid.

«See ei ole normaalne,» lausus Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets. «Tallinnas liiguvad ju oluliselt suuremad rahavood kui Tartus, kuid korterite hinnad on samad.»

Põhjusi mitmeid


Kinnisvarabuumi ajal olid Mustimetsa sõnul nii korterite üüri- kui müügihinnad Tallinnas umbes 30-40 protsenti kõrgemad kui Tartus.

Kinnisvarahindade üleüldise languse taustal on aga Tallinna ja Tartu korterite hinnavahe järjepidevalt kahanenud kuni selleni välja, et praegu on Tartu kesklinnas korterit üürida kallim kui pealinnas.

Näitena tõi Mustimets, et Tallinnas saab piltlikult öeldes 20. korrusel mere- ja vanalinnavaatega uhke korteri üürida 6000–7000 krooni eest kuus, samal ajal küsitakse Tartus juba remonditud hruštšovka-korteri eest 4000 krooni. 

Pindi Kinnisvara Lõuna-Eesti regiooni juht Christel Blaubrük rääkis, et hindade ühtlustumisel võib olla mitmeid põhjusi.

Ühest küljest mõjutavad Tartut rohkem tudengid, kes kooli alguses nõudlust tublisti suurendavad. Samas kujundavad tudengid Blaubrüki sõnul nõudlust vaid paaril kuul aastast.

Teise põhjusena viitas Blaubrük, et Tallinnas on kortereid rohkem kui Tartus. «Pakkumine on lihtsalt suurem,» märkis ta.

Kolmanda olulisema selgitusena tõi Blaubrük välja, et Tallinnas on rohkem inimesi, kellel on pakiline vajadus oma kinnisvara müüa või üürile anda, ning seetõttu on hinnad pealinnas kiiremini langenud. 

Tema teada on ka Tartus laenudega hädas inimesi, kellel on vaja kiiresti tehinguni jõuda, kuid neid on vähem kui Tallinnas. «Tartlased on arvatavasti tasakaalukamad laenajad olnud,» märkis ta.

Kaal üürilise kasuks


Seetõttu on Blaubrüki sõnul Tartu kinnisvaraturg Tallinna omast umbes 3–6 kuu jagu maas.

«Tartus  kukuvad hinnad aeglasemalt ja praegu on tase ühtlustunud, mis aga ei tähenda, et nad ei kuku lõpuks ikkagi madalamale kui Tallinnas,» ütles Blaubrük.

«Lõpuks jõuame kindlasti tagasi tasemele, kus Tallinn on natuke kallim ja Tartu on odavam, nii nagu see olema peab,» rääkis ta. 

Robinson Kinnisvara maakleri Matis Merivee sõnul on praegu olukord selgelt üürile võtja kasuks kaldu. «Häid pakkumisi on palju ja korteri leidmine pole raske,» märkis ta.

Kõige rohkem tahetakse maakleri sõnul Tartus kesklinna 1-2-toalisi kortereid, mille üürihind jääb 2500–3500 krooni vahele.

Kuigi korteriotsijad peavad oluliseks nii asukohta kui siseviimistlust, on peamine tegur Merivee sõnul praegu korteri hind.

«Tahetakse ikka võimalikult soodsat tehingut saada,» märkis ta.

Nii Kaanoni juhatuse liige Toomas Mustimets kui Pindi Lõuna-Eesti regiooni juht Christel Blaubrük ennustavad, et ehkki üüri- ja müügihinnad on viimase paari aastaga langenud umbes poole võrra või rohkemgi, ei ole need veel päris põhja jõudnud.

«Arvatavasti natuke langusruumi ikka on ja sellega lähevad ka Tallinna ja Tartu hinnad lõpuks jälle tasakaalu,» ütles Blaubrük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles