Bussijuht pettis riigilt kümneid miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vadim Šamrai oli viis aastat tagasi Tarbuse bussijuhtide usaldus­isik.
Vadim Šamrai oli viis aastat tagasi Tarbuse bussijuhtide usaldus­isik. Foto: PM arhiiv

Tartu Go Busi bussijuht ja aktiivne ametiühingutegelane Vadim Šamrai (40) osutus paadunud kelmiks, kes pettis maksu- ja tolliametilt vaid poole aasta jooksul välja vähemalt 33,3 miljonit krooni, ja keegi ei tea, kus on see raha, kirjutab Nils Niitra ajalehes Postimees.


Selle nädala alguses Tartu maakohtu poolt kolmeks aastaks ja kaheks kuuks Rootsi kardinate taha saadetud Šamrailt on riigil võtta vaid kasutatud sõiduautod BMW ja Mercedes-Benz, mis maksavad kindlasti vähem kui miljon krooni. Pärast vanglast väljaastumist võib ta ülejäänud elu veeta rikka mehena, seda muidugi juhul, kui keegi vahepeal eksbussijuhi varalaegast üles ei leia.

Väljapetetud raha võttis Šamrai valuutavahetuskontoris sularahas eurodes välja ja Põhja ringkonnaprokurör Astrid Asi tunnistab, et selle raha asukoht on tänaseni teadmata.

Varemgi kelmuse ja võltsimise eest karistatud Šamrai skeem oli iseenesest lihtne.

Esimese riiulifirma Rocca Al Mare Ehitus ostis mees endale 2008. aasta veebruaris. Seejärel esitas ta e-maksuametile ettevõtte jaanuarikuu käibedeklaratsiooni, milles deklareeris sisendkäibemaksuna 271 000 krooni.

Selgituseks niipalju, et ettevõtted esitavad arveid ja saavad arveid. Teistelt ettevõtetelt sisse tulnud arvete pealt saab riigilt üldjuhul käibemaksu tagasi ja enda esitatud arvete pealt teenitud käibemaks tuleb riigile maksta.

Õigupoolest teatas Šamrai maksu- ja tolliametile, et ettevõte ei ole üldse midagi teeninud, küll aga kõvasti arveid maksnud, ja küsis olematute arvete tasumise pealt käibemaksu tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles