Teist nii suure pallimängupõrandaga saali kui Pärnus Eestis ei leidu

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kuulsaimal võrkpallitreeneril Johannes Noormäel on hallis nimeline iste.
Pärnu kuulsaimal võrkpallitreeneril Johannes Noormäel on hallis nimeline iste. Foto: Ants Liigus

Möödasõitjate pilke ja sportlikku rahvast püüdev Pärnu spordihall Riia maanteel on Eesti suurim statsionaarse pallimängupõrandaga spordisaal.


Pärnu halli suure saali põranda mõõdud on 60 x 34 meetrit ehk täpselt 2043,4 ruutmeetrit. Öelda, et tegemist on Eesti mõistes millegi erilisega, on tinglikult päris õige, sest Saku Suurhall on küll suurem, aga paigaldatava põrandaga.



Ja näiteks Võru või Audentese spordikompleks on kergejõustikumaneeži või millegi muu arvelt suurem, aga nii suurt, eeskujuks olnud Tartu A.Le Coqi hallistki kuus meetrit pikemat pallipõrandat pole kusagil peale Pärnu.



Pärnu halli suur saal mahutab neli täismõõtmes võrk- või kolm korvpalliplatsi, saali kõrgus 12,25 meetrit lubab siin korraldada igasuguse tasemega võistlusi.



Laakidel ja kummipuksidel saalipõranda tunnistasid korv- ja võrkpallurid juba esimestel proovidel väga mugavaks ning tervisesõbralikuks.



Meie uut, väljast 105 x 54 meetri suurust halli hakati maha märkima mullu novembri lõpus. Sel platsil kasvanud puukooli "metsa" mahavõtmisega alustati detsembris ja ilusa liigutusena saadeti sobivad kuused sealt Pärnu lasteaedade jõulupuudeks. Nii sai ilma käibemaksu ja pangaintressideta 95 miljonit krooni maksma läinud hall (koos sisustusega) valmis kümne kuuga!



Halli projekteeris Eero Palm omanimelisest büroost, juba pallimängijate kiidusõnu teeninud sisekujunduse autor on Sulev Vahtra. Ehitas firma nimega Oma Ehitaja, koos alltöövõtjatega pani Pärnu spordihalli ehitusel käed külge üle 500 töölise.



Sellest, kui suure objektiga ülikiiresti ja kvaliteetselt töötanud ehitajal tegemist oli, annab ehk lisaaimu paar arvu. Näiteks elektri- ja muid kaableid veeti hallis laiali 45 kilomeetrit, armatuurrauda kasutati ära üle 100 tonni, koridoride, fuajeede ja riietusruumide põrandatesse pandi üle kolme kilomeetri põrandaküttekaablit.



Halli peasaalis on pealtvaatajaile 420 statsionaarset istekohta, peale selle 1200 kohaga lahtikäiv tribüün. See kergesti kokku ja lahti käiv tribüün on eriline, kuna on Eestis ainuke sellelaadne, mille istmetel seljatoedki.



Halli esimesel korrusel on vahekardinaga kaheks eraldatav 435ruutmeetrine võitluskunstide saal ja 211ruutmeetrine jõusaal.



Teisel korrusel ümbritseb saali 210 meetri pikkune sörkimiseks sobiv jooksurada, on 178,6 ruutmeetrit suur aeroobikasaal, kohvik ja laste mängunurk.



Pärnu kauaoodatud hall käivitus treeningute ja testvõistlustega juba enne läinudlaupäevast avapidu.



Lähinädalail on seal oodata põnevaid korvpallimänge, milles Pärnu poisid üritavad murda Eesti tippmeeskondi TÜ/Rocki ja Kalev/Cramot, kodumängudel uues hallis näeb Schenkeri liigas hiilgava alguse teinud Pärnu võrkpallimehi.



Halli ülalpidamiskuludeks arvestatakse aastas umbes 3,5 miljonit krooni, millest osa peaks tulema linnakassast ja osa teenib hall ise. Nimisponsor loodetakse välja kuulutada jõuluks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles