Kaagvere erikool hakkab viha taltsutama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaagvere kool.
Kaagvere kool. Foto: Graafika: TPM

Keerulise loomuga tüdrukuid kasvatav Kaagvere erikool töötab eurorahaga välja mitmekesise õppekava, mis peaks kasvandikel aitama oma eluga paremini hakkama saada.


Loovteraapia, sotsiaalsed oskused ja vihajuhtimine on valdkonnad, millega hakatakse Kaagvere erikoolis päev-päevalt üha enam tegelema.



Selle juures on koolile toeks euroliidust saadud ligi 1,2 miljonit krooni.



Ettevõtmise eesmärk on mitmekesise õppekava loomine, mis arendab erivajadustega õpilaste toimetulekuoskusi. «Mitmekesine õppekava aitab lastel näha elu mitmekesisust ning äratada neist uuesti huvi õppimise ja enda vastu,» ütles Kaagvere erikooli direktor Sirje Hänni.



Liikumine aitab


Projekti raames õpetatakse loovteraapia, sotsiaalsete oskuste lihvimise ja vihajuhtimise alal välja erikooli kaheksa töötajat, kes tulevikus jagavad oma oskusi kõigi kolleegidega, selgitas Kaagvere erikooli sotsiaaltöö juht Lii Kaudne.



Loovteraapia tähendab kunsti, muusika, näitlemise või liikumise kaudu oma probleemi mõistmist ja lahendamist.



«Meie õpilased ei ole head sõnalised väljendajad, neile sobib liikumine või joonistamine probleemi väljendamiseks paremini,» märkis Kaudne. «Loovteraapia sobib ka tundidesse. Näiteks matemaatikatunnis võib teha liikumiseks pausi, et pingeid maha võtta.»



Sotsiaalsete oskuste lihvimiseks võetakse luubi alla suhtlemine ja kaaslastega toimetulek.



Vihast saab jagu mitmeti


Vihajuhtimise eesmärk on õpetada noori inimesi oma äkiliste tunnetega toime tulema nii, et viha poleks ohtlik neile endile ega kaaslastele. «Tugevamaid uksi me viha lahendamiseks kooli ei osta,» kinnitas Kaudne. «Õpetame neile, kuidas viha ära tunda ja kuidas seda väljendada teisiti kui kätega. Viha saab väljendada ju ka sõnade või pildiga.»



Suurem osa projekti rahast kulub erikooli töötajate koolitamiseks, kuid raha jätkub ka loovteraapiaks vajalike muusikariistade ja joonistustarvete soetamiseks.



Tänavu novembrist tuleva aasta oktoobri lõpuni kestva projekti «Hariduslike erivajadustega õpilaste toimetulekuoskuste arendamine läbi mitmekesise õppekava» läbiviimiseks andis raha Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles