Kristiina Kupper: Masu vähendab Pärnu linna jõulusära

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse linnaaednik ja keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupper.
Pärnu linnavalitsuse linnaaednik ja keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupper. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Kui igal aastal võis Pärnu arvestada jõuludeks linna kaunistades 170 000 krooniga, on tänavu see arv pärast kärpeid 120 000 krooni võrra väiksem ehk kõigest 50 000 krooni ongi eelarves jõulusära jaoks.


Pärnu linnavalitsuse linnaaednik ja keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupper,
kuidas nii vähese rahaga hakkama saada?


Üritame kaunistada olemasolevate materjalidega ja sellest viiekümnest tuhandest saame kuuse esimese makse ära teha. Keskväljaku kuusk ja selle toomine läheb maksma 41 300 krooni.



Õnneks on väga palju kaunistuseks vajalikku varasemast olemas, elektrifirma ELWO loeb tulesid üle ja parandab katkisi, kui on võimalik. ELWO alustaski juba valguskettide panekut suurema liiklusega tänavate äärde, nagu Riia, Tallinna ja Haapsalu maantee, Jannseni tänav jne.



Kas rahaline seis välistab igasuguse nuputamise, millega Pärnu oma jõulukaunistustes siiani tuntud on olnud? Meenutagem vaid üle-eestilist populaarsust kogunud valguskarusid.


Ma päris nii ei arva. Nuputama peab, võib-olla nüüd veel eriti. Leian, et punased-valged toonid linnas on tänavu teretulnud – teevad meele rõõmsamaks.



Koos ELWO meestega arutasime, et suure tamme oksad Ringi ja Pika tänava nurgal (bussijaama ristmik) võiksid tänavu kanda valguskette – pisikesed tuled keritakse ümber okste. Midagi sellist oli eelmisel aastal vaadata Tervexi kliiniku juures.



Tahan teilt paluda kirjeldust, mis toonides Pärnu välja nägema hakkab. Millised tulevad kuusetuled?


Kuusk tuleb pidulikult valge, aga on ka üllatus – midagi selles valges liigub … Täpsemalt selgitada ei tahaks, olgu see advendiüllatus, kui tuled kuusel 29. novembril kell 16 süüdatakse. Muide, see on ainus uus asi, mis sel aastal pakkuda on. Üleni valge kuusk on samuti esimest korda.



Pikk ja Akadeemia tänav sekundeerivad kuusega, sest valgega sobivad kõik toonid. Aga kesklinn tuleb punavalgetes tuledes, mida on nii suuri kui väiksemaid. Ka alleepuudele tahaks paigutada eri suuruses tulesid.



Arvata võib, et firmadki on kaunistustes tagasihoidlikud, kõik hoiavad kokku.


Kindlasti. Aga neilgi on oletatavasti vanu varusid ja kui hoolega nuputada, võib kena tulemuse saada. Küllap oleme kõik sunnitud mõistma: aeg on raske ja tuleb kokku hoida. Seda teevad kindlasti korrus- ja eramajade omanikud.



Soovitan kasutada Led-tulesid, mis võtavad vähem elektrit. Ostes on need pisut kallimad, aga peavad kauem vastu. Jõulutulesid ei osteta ju vaid üheks aastaks. Tark on valida tuled, kus ühe pirni kustumisega ei kustu kogu kett. Eelmistel aastatel hakkasid mulle linnaaedades silma pakust päkapikud – need olid omatehtud ja nii armsad.



Valguskarud Lasteparki ikka tulevad?


Ikka. Ainult üks karupoeg lõhuti eelmisel kevadel vahetult enne nende äraviimist, nii et rõõmustama hakkavad möödakäijat vaid neli valguskaru: kaks suurt ja kaks väikest.



Millist kuuske ja jõulusära igatseb oma tuppa Kristiina Kupper?


Minu loosung on alati olnud – lihtsuses peitub ilu. Jõulupuu on valgete tulede ja valgete kaunistustega. Lauaküünal on valgel pitslinal, kuhu sätitud valgeid pärleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles