Pärnu lõpetas tasuta leheveo

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Paikre hoiuplatsile on kuhjatud poolesajatonnine lehemägi, kuhu tuuakse veel lisa ja millest peab tulevikus saama rammus kasvupinnas.
OÜ Paikre hoiuplatsile on kuhjatud poolesajatonnine lehemägi, kuhu tuuakse veel lisa ja millest peab tulevikus saama rammus kasvupinnas. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna keskkonnateenistus kinnitas eile, et tänavusügisene kodanike kohustuslikelt puhastusaladelt kokkuriisutud ja kottidesse pakitud puulehtede linnavalitsuse kulul prügimäele vedu sai lõplikult läbi.


“Lõpmatuseni seda teha ei saa,” ütles linnaaednik ja keskkonnateenistuse juhataja Kristiina Kupper. “Need, kelle puhastusaladel lehekotid veel vedelevad, peavad äraveoga ise hakkama saama.”



Linnavalitsuse majandusosakonna tellitud kogumisautod vedasid lehti kodanike puhastusaladelt kümnel päeval marsruutidel, millest varem teada anti.



Lehesaak oli hea


Keskkonnateenistuse esitatud andmete järgi veeti kogumisaladelt tänavu Paikresse kompostimisele 228,8 tonni puulehti.



“Tööd tehti 159 tundi, läbi sõideti 1364 kilomeetrit. Lehtede hulgas oli 1,8 tonni olmejäätmeid, mida seal olla ei tohiks,” tunnistas Kupper, lisades, et vähem kui üks protsent lehtede kogukaalu sekka poetatud olmerisu on hea näitaja.



“Aasta-aastalt on üha vähem lehtede sisse peidetud olmejäätmeid, kusjuures tegelikult on ju seegi kiiduväärt, et Pärnu inimesed on nii töökad linna sügislehtedest puhtaks riisuma,” ütles Kupper. “Aga me lihtsalt ei jõua kõiki lehti linna kulul minema vedada, nii olemegi tasuta veo korraldanud ainult seal, kus kasvavad suured alleepuud.”



Kupperi ütlust mööda on kulutused veole eelmiste aastatega võrreldes samas suurusjärgus. “Sellel aastal lisandus Paikre prügilas biolagunevate jäätmete ladustamise tasule äraandmise tasu ning kokku maksis lehtede vedu linnale arvestuslikult 100 000 krooni,” tähendas Kupper.



Vitsa vist ei anta


Samal ajal ei ole puulehti koguvad autod linnapildist kadunud. “Linnaparkidest käib lehevedu täie hooga edasi,” lubas Kupper.



Ometi on tänavate ääres kinnistuomanike kohustuslikel hooldusaladelgi ikka veel lehekotte, mis loodeti linna kulul sealt kaduvat. Keskkonnateenistuse juhataja kordas, et nendega peavad inimesed ise hakkama saama.



“Inimeste trahviähvardusega sundimist ma õigeks ei pea,” lisas Kupper.



Pärnu munitsipaalpolitsei ülem Karl Kolla sõnas, et vähemalt praegu linnapolitsei kedagi puhastusalast ära vedamata lehekottide pärast trahvima ei hakka. Kas hiljem trahve tegema hakatakse, ta öelda ei oska.



“Ametkonnasiseselt arutasime seda ja leidsime, et inimestele tuleb lehtede äraveoks aega anda, pealegi on munitsipaalpolitsei saatus ebaselge, lehes ju kirjutati, et meid saadetakse laiali,” ütles Kolla. “Kui tuleb uus linnavalitsus, eks siis näe, mis meile öeldakse.”



Kohustuslikud puhastusalad on heakorraeeskirjaga määratud alad linnas kinnistu piirist sõiduteeni, ja majaomanikud peavad need puhtana hoidma.



Kui kohustuslikelt puhastusaladelt on Põlendmaale Paikresse viidud tänavu üle 200 tonni lehti, on OÜ Paikre juhataja Teet Kursi andmete järgi kokku toodud juba 460 tonni lehti ja oksarisu.



See kõik on kuhjatud suureks mäeks ja ootab kompostimist.



Kursi kinnitus mööda on komposti valmistamine OÜ Paikre jaoks uus tegevusala, kuigi 200 tonni on komposti mullustest lehtedest valmis saanud ja kompostmulla proovidki teha lastud. “Muld on hea, võime müüa küll,” ütles Kurs.



Tänavu kogutud puulehehunnikust, millele lisatakse puidupuru, saab kompostmuld tulevaks sügiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles