Nõmmsalu: reeglimuudatus on täielik lollus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nõmmsalu.
Jaanus Nõmmsalu. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti rahvusmeeskonna nurgaründaja Jaanus Nõmmsalu mõistis hukka FIVB võimaliku uuenduse, mille kohaselt peab servi vastu võtva võistkonna esimene rünnak toimuma tagantliinist.


"Golden Formula" nime kandvat reeglit testiti eelmisel nädalal Dohas toimunud klubide MMil. Eesmärk on muuta pallivahetused pikemaks ja publikule nauditavamaks. Nagu naiste mängudes, vahendas võrkpalliportaal volley.ee.

Kui uuendus peaks saama heakskiidu, tõuseb märgatavalt diagonaal- ja nurgaründajate koormus. Rünnakul vähem tööd saavatele temporündajatele tõstetavate pallide hulk kahaneb veelgi. Peale selle muutub esimene rünnak ühekülgsemaks, piirates sidemängijate võimalusi improviseerida.

Prantsusmaa klubis Beauvais Oise leiba teeniva Nõmmsalu sõnul on praegu sõltuvalt geimide arvust poolteist kuni kaks ja pool tundi vältava mängu formaat täiesti sobiv.

"Täielik lollus. Näiteks Prantsusmaal toimib bloki ja kaitsemängu koostöö väga hästi ning pikki pallivahetusi jagub piisavalt," selgitas Nõmmsalu.

Ka rahvusvahelist kategooriat omav Eesti võrkpalliliidu kohtunike toimkonna esimees Mati Koorep pidas reeglimuudatust  rumaluseks.

"Absoluutne jama. Olen olnud ühenduses Eesti treeneritega, kellele see mõte samuti ei meeldi. Võib tekkida olukord, kui liberot mittekasutaval võistkonnal võivad tagantliinist korraga viis mängijat rünnata. Puntratants ju. Serviv võistkond saab suure eelise," märkis ta.

Koorep soovitas FIVB juhtidele pikemate pallivahetuste huvides võtta kasutusele kahe libero süsteem, mille kohaselt võivad teist värvi särki kandvad pallurid tagaliinis piiramatul hulgal vahetusi teha.

"Veel võiks tagaliini joone nihutada nelja ja poole meetri peale. Siis oleksid ees- ja tagaliin võrdse suurusega alad," lisas Koorep.

Kuluaarides on räägitud võrgu kõrguse tõstmisest (praegu meestel 2.43 m ja naistel 2.24 m) ning palli rõhu alandamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles