Sünnipäevanädal algab “Eliasega”

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme, 28. novembril kõlab kontserdimajas Mendelssohn-Bartholdy oratoorium “Elias”. Selle esitavad Eesti riiklik sümfooniaorkester, rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein ja solistid. Dirigeerib Austria dirigent Martin Haselböck (pildil).
Homme, 28. novembril kõlab kontserdimajas Mendelssohn-Bartholdy oratoorium “Elias”. Selle esitavad Eesti riiklik sümfooniaorkester, rahvusmeeskoor, tütarlastekoor Ellerhein ja solistid. Dirigeerib Austria dirigent Martin Haselböck (pildil). Foto: Eesti Kontsert

30. novembril tähistab Pärnu kontserdimaja oma seitsmendat tegevusaastat ning sel puhul on kõik muusikasõbrad oodatud sünnipäevanädala raames osa saama rõõmsatest üllatustest ja kingitustest.


Nii on kontserdisõpradest linlastel põhjust esmaspäevast reedeni kontserdimajast läbi astuda, seda päevasel ajalgi, 10-18. Nimelt pakub kontserdimaja väga soodsa hinnaga pileteid algava aasta viiele valitud ja väga erinevale kontserdile koorimuusikast balletini. Sooduspileteid müüakse sünnipäevanädalal ainult kontserdimaja kassas.

Jõulude eel

Kohvik Cello teeb nädala vältel külastajatele üllatusi: iga päev on midagi päris tasuta. 2. detsembril tutvustatakse Cellos kohvisorte ning õpetatakse valmistama tõesti head kohvi.

Homme, 28. novembril pakub kontserdimaja advendiaja alguse puhul kuulata suurvormi, milleks on Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy oratoorium “Elias”. Selle esitavad Eesti riiklik sümfooniaorkester, rahvusmeeskoor ja tütarlastekoor Ellerhein, solistideks Austria bariton Florian Boesch ja meie lauljaist sopran Aile Asszonyi, metsosopran Juuli Lill, alt Iris Oja ja tenor Mati Turi. Dirigeerib Austria dirigent Martin Haselböck.

Pärgi hinnangul armastavad pärnakad suurvorme, kui laval on suur orkester ja palju lauljaid. Kontserdi vaheajal ootab publikut väike üllatus.

Eriti armastatud on siinmail kontserdid, kus laval võib näha mõnd pärnakat. Detsembris on tellitud kahele lavateosele juba lisakontsert. Nii on lisaetendus 9. detsembril etenduval Raimo Kangro lastemuusikalil “Saabastega kass”, kus üht peaosadest laulab Pärnust sirgunud noor laulutalent Anneliis Kits.

Lisakontsert on 25. detsembri “Pühademuusika” kontserdilgi, kus linnaorkestri saatel laulavad Marko Matvere ja Annely Peebo. Pileteid jätkub mõlemale kontserdile.

Kontserttegevus taas elav

Kontserdimaja on pärnakad nii omaks võtnud, et aega, kui seda maja polnud, ei suudeta endale enam ette kujutada, tõdeb kontserdimaja direktor Marika Pärk.

“Seda enam on mul väike okas hinges, kui poliitikamaastikul võimuvahetuse järel hakatakse kurtma, et Pärnus ei toimu midagi, ühtki kultuuriüritust pole ja sellele tühjale kohale peaks midagi enneolematut tekitama. Mul on tunne, et omavahel aetakse sassi mõisted “meelelahutus” ja “kultuur”. Merepäevad ja jõefestivalid on eeskätt meelelahutus, kontserdid ja teatrietendused kultuur. Lahti lüües Pärnu kultuurikalendrit, imestan alati, kas ikka kõigile pakutavatele üritustele jagub publikut,” mõtiskleb Pärk.

Direktori sõnade kohaselt jätkub majandussurutisele vaatamata vähemasti kontserdimaja kontsertidele külastajaid. Kuigi neid on korraldatud varasemast oluliselt vähem, on juba sel aastal majast läbi käinud ligemale 50 000 inimest.

Parimatel aastatel on maja külastanud aastas 58 000 - 59 000 kultuurihuvilist. Jutt on kontserdipublikust, kelle hulka pole loetud aktustel või konverentsidel osalejaid. Hoolimata raskest ajast, on aastas antud umbes 160 kontserti: piltlikult väljendudes on neid toimunud üle päeva. Peale selle muusikakooli kontserdid kammersaalis. “Meil on potentsiaali,” kinnitab Pärk fakte kokku võttes.

Kontserdimaja direktori kinnitusel on elavnenud kontserttegevus tervikuna. Kui kevadel oli see täiesti soikus ning suvi arglik, siis oktoober-november-detsember on maja taas aktiivselt kontsertidega täidetud. Ja kõigile lavateostele on jagunud publikut.

“On näha, et kontserdikorraldajad on ürituse hoolikalt läbi mõelnud ja vaeva näinud, pole mütsiga löömist. Kui püütakse teha hinge ja mõttega, jagub publikutki. Näiteks “Meenutades Michael Jacksonit”,” ütleb Pärk . Tulekul on näiteks selline ootamatu lavakooslus nagu Anne Veski ja kammermeeskoor Revalia. Saaliski kohtub siis erinev publik.

Pärgi sõnade kohaselt on varasemate aastatega võrreldes üks erinevusi see, et konverentse enam ei korraldata. Need tõid Pärnusse ja kontserdimajja palju rahvast ning suurendasid sissetulekutki.

“Ehk tulevad head ajad tagasi. Või tuleb mõelda millegi uue peale, mis inimesed õppimise eesmärgil kokku tooks,” lausub direktor. Samuti ei toimu kontserdimajas detsembris ühtki asutuse pidu.

Pärnu kontserdimaja üritused detsembris

2. detsembril kell 19
vokaalansambel A Filetta (Korsika)

4. detsembril kell 19
Daniel Oyarzabal (orel, Hispaania)

6. detsembril kell 14
Puuetega inimeste päeva kontsert

9. detsembril kell 11 ja kell 14
Raimo Kangro lastemuusikal “Saabastega kass” "

11. detsembril kell 19
Sõnajalgade uue albumi „Taevane Roos“ esitlustuur

12. detsembril kell 19
Vokaalansambel Nordic Voices (Norra)

16. detsembril kell 18
”Jõulutsirkus 2009”

17. detsembril 12. kell 19
“Eesti keeled 10”

19. detsembril kell 19
”Jõulumix”

21. detsembril kell 19
Anne Veski jõulutuur “Helisev Vaikus”

23. detsembril kell 19

Hanna-Liina Võsa & Maria Listra jõulukontsert

25. detsembril kell 15 ja kell 19

“Pühademuusika”

30. detsembril kell 19
Hennessy ja Eesti Kontserdi uusaastakontsert

Andmed: Pärnu kontserdimaja
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles