Teet Roosaar: 5000 häält ei tee veel jumalaks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: Urmas Luik

Viimasel ajal on Pärnu linnapea Toomas Kivimägi esinenud ootamatute mõttekäikudega. Toomapäeva tuleetendust ära jättes põhjendas ta, et seda võidakse pidada isikukultuseks. Laupäevases Pärnu Postimehes arvas ta, et ma pean teda jumalaks.


5336 valija toetus ei tee veel kedagi jumalaks. Need hääled on antud avansina poliitikule, et ta juhiks Pärnu linna valijatele meelepäraste põhimõtete järgi.



Mulle tundub, et Kivimägi põhimõtetega on midagi juhtunud. Teda ärritab, et ajakirjanik linnapealt liiga sageli küsib, kuidas ta suhtub linnaettevõtte raha kasutamisse. Kas munitsipaalettevõttel ikka sobib ettevõtte vara omastamise süüdistusega kohtu alla antud võimuliidupoliitikule Vello Järvesalule ligi 620 000 krooni lahkumiskompensatsiooni maksta?



Meenutagem, et samamoodi kohtu alla antud opositsioonipoliitikutele Mart Viisitammele ja Simmo Saarele maksis Kivimägi hüvituseks ühe päeva palga. Kui Viisitamme ja Saare aasta alguse 13. kuupalgaga kiirustamise ebaeetilisusest saab Kivimägi aru, siis Järvesalu lõpparve ebaeetilisust ei taha ta kuidagi mõista. Tema valijad aga vahet ei tee.



Kivimägi valijad tahaksid, et linna valitsetaks nende põhimõtete järgi, mida mees enne valimisi lubas. Kuidas saab linnaelus muudatusi ellu viia, kui Kivimägi üks võimuliidukaaslasi on Järvesalu? Kas Reformierakonnale on olulisem liberaalne maailmavaade või isiku kaitsmine, kes ... no öelgem pehmelt, et võis enda ja linnaettevõtte rahakoti omavahel segi ajada.



Tunnen Järvesalut juba üle 20 aasta ja saan inimlikult aru, et tema käitumist on raske hukka mõista. Pole ju inimest kohtus süüdi tunnistatud ja alati jääb lootus, et see kõik pole tõsi.



Küsisin enne valimisi Reformierakonna kohalikult liidrilt Jane Metsalt, miks ta tegi Estonia nõukogule ettepaneku Järvesalu ametist vabastada. Mets ütles, et Pärnu Postimehes avaldati Järvesalu kohta järjest uusi üksikasju ja lõpuks sai selgeks, et targem on selliste süüdistustega kohtuprotsessiks valmistuda.



28. septembri Pärnu Postimehes rääkis MTÜ Keeltemaja Tallinna Keeltekooli sekretär-kassapidaja Rutt Laende, et Vello Järvesalu tütar Liina Järvesalu õppis nende juures 2007. aastal soome ja 2008. aastal vene keelt. Liina Järvesalu 7780kroonise soome keele õppimise arve tasus Laende sõnutsi Estonia, vene keele õppimise 5301kroonisest arvest 2790 krooni Estonia ja ülejäänu Vello Järvesalu.



Sellest piisab, et Järvesalu usaldusväärsus kahtluse alla seada. Kindlasti ei saa kellegi sõnade põhjal enne kohut inimest süüdi mõista, aga alati on võimalik valida, kellega koos linna juhtida.



Kui Reformierakond ei suuda Järvesalust loobuda, on võimalik Pärnut valitseda Reformierakonnata. Valijate mandaat Kivimägile oli küllalt tugev, et anda Reformierakonnale näiteks seitse päeva otsustamiseks: te kas viskate Järvesalu Reformierakonna fraktsioonist välja ja mõistate tema lõpparve hukka või me jätkame Pärnu juhtimist ilma Reformierakonnata.



Minnes eetiliselt küsitavatele kompromissidele, petab Toomas Kivimägi valimisliit oma valijaid ja seab enda usaldusväärsuse löögi alla. Samamoodi petavad valijaid Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid, kes koalitsioonis püsimise nimel üritavad head nägu teha.



Lõpetan väljavõttega ühest veebikommentaarist: „Kui Kivimägi tahab näidata end tegeliku linnapeana ja näidata oma suurt armastust linna ja linlaste vastu, siis ootaks väga artiklit pealkirjaga „Järvesalust, Estoniast, Metsast ja Reformierakonnast“. Aga selgelt on näha, et selle koha pealt on ta suu vett täis.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles