Mängutoad lasevad vanemail ostelda

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis ostlema minnes saab jätta lapse valvega mängunurka Centrumi kaubanduskeskuse Õnneseene Lastekaupade poes. Kaupluse juhataja ja omaniku Monika Teesalu sõnul kasutatakse seda võimalust päris tihti.
Viljandis ostlema minnes saab jätta lapse valvega mängunurka Centrumi kaubanduskeskuse Õnneseene Lastekaupade poes. Kaupluse juhataja ja omaniku Monika Teesalu sõnul kasutatakse seda võimalust päris tihti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pole mingi saladus, et paljud viljandlased käivad sisseoste tegemas Eesti suuremate linnade kaubanduskeskustes. Kui aga juba kord teise linna sõidetakse, võetakse tihtipeale ka pere kaasa.


Avarates keskustes ostlemine võtab paraku kaua aega ja pere kõige pisemad liikmed võivad seal kergesti ära tüdineda. «Sakala» otsustas uurida, millised on lastehoiu võimalused Tallinna, Tartu ja Pärnu suuremates poodides.



Üldiselt on olemas kahesugused mängunurgad. Kui ühtedes võib anda lapse sealse töötaja hoole alla, siis teistes tohib ta mängida vaid vanema juuresolekul. Tähele tasub panna, kas mängutoas on vanusepiirang, samuti seda, et igal pool kehtivad omad reeglid.


Aga alustame ülevaadet Tallinnast.



Viru keskus

Pealinna südames asuva Viru keskuse teise korruse mänguklubis Väike Päike saab laps näiteks joonistada, meisterdada, multifilme vaadata ja liugu lasta. Tegemist on rohkem nokitsemisele kui müramisele keskendunud paigaga.



Keskuse kodulehe andmeil on klubi lahtiolekuaegadel alati kohal üks juhendaja, kel on nii pedagoogiline haridus kui lastega töötamise kogemus.



Mänguklubisse on oodatud 2—7-aastased lapsed. Alla 2-aastased peaksid sinna tulema koos täiskasvanuga.



Lapse saab Väiksesse Päiksesse mängima jätta kuni kolmeks tunniks ja ühekordne külastus maksab 50 krooni.



Ülemiste ja Kristiine

Ülemiste keskuses on võimalik 2—12-aastane laps järelevalve alla jätta Reds Play Centersi mängukeskusesse.



4—12-aastastele on seal kahekorruselise aururongi teemaline mänguväljak, mis pakub hulganisti teguvusi, toru pidi kulgev kiirliumägi, TV-nurk ja palju muud.



2—4-aastastele põngerjatele on omaette pehme mänguala koos pallimere, väikese liumäe ja pehmete kiikumistoolidega. Eraldi ala on veel mitmesuguste leludega mängimiseks.



Tund lapsehoidu maksab 62 ja kaks tundi 82 krooni. 2—4- aastaste laste puhul on taks veidi kõrgem: pool tundi maksab 40, üks tund 80 ja kaks tundi 100 krooni.



Hiljuti avas sama firma mängukeskuse ka Kristiine kaubamajas. Seal on kõik tingimused samad, kuid ruumi on märgatavalt napimalt.



Stockmann

Stockmanni kaubamajas saavad lapsed aega veeta viiendal korrusel Fredi mängumaal. Nende käsutuses on traditsioonilised meelelahutusvahendid nagu pallimeri, liumägi ja autod. Samuti võib seal telekast multifilme vaadata ja joonistada.



Mängunurga kasutamine on tasuta. Vanuselist piirangut pole, kuid sealsed atraktsioonid on mõeldud eelkõige 3—8-aastastele.



Valvet mängunurgas samuti ei ole, nii et selle kasutamine eeldab väiksemate laste puhul ühe täiskasvanu või vanema õe-venna juuresolekut. Et paik asub restorani kõrval, saavad vanemad samal ajal, kui laps mängib, rahulikult einestada.



Rocca al Mare

Rocca al Mare kaubanduskeskuses on kuni 12-aastastele lastele mõeldud Juku mängumaa. See on rajatud läbi kahe korruse ning sinna kuuluvad ronimisatraktsioon (4—12-aastastele), batuudid, lastekohvik ja aiaga piirnev ala kuni 3-aastastele põnnidele.



Mängumaal on lapsed vanemate vastutusel, sealne töötaja abistab ja suunab neid üksnes vajaduse korral. Seetõttu näeb eeskiri ette, et alla 6-aastased lapsed tohivad seal viibida ainult koos täiskasvanuga.



Ühe tunni pilet maksab 40 ja kahe tunni pilet 65 krooni lapse kohta. Alates kahest lapsest on võimalik saada soodustusi, nagu ka Juku kliendikaar­diga.



Alates novembri keskpaigast hakkas Rocca al Mare Juku mängumaa pakkuma 2—4-aastaste laste tunnihoiu teenust. Kas sel puhul oodatakse lastelt eelkõige iseseisvat mängimist, kuid samal ajal valvatakse nende järele. Nii et vanemad saavad rahuliku südamega poodlema minna.



Last saab jätta tunnihoidu 15 minutist kuni 2 tunniks. Hind jääb vahemikku 25—140 krooni. Korraga mahub tunnihoidu kümme last.



Eeden ja Lõunakeskus

Tartus peab leppima mõnevõrra kesisemate võimalustega kui Tallinnas: südalinna suurtes kaubanduskeskustes Taskus ja kaubamajas järelevalvega lapsehoidu pole. Kaubamaja lasteosakonnas on küll pisike mängunurk, kuid seal peab täiskasvanu lapsega kaasas olema.



Kesklinnale lähim valvega lapsehoidu pakkuv kaubanduskeskus on Eeden, kus tegutseb Limpa mängumaa. Sinna on oodatud kuni 10 aasta vanused lapsed. Mängumaale pääseb tasuta, kuid noorematel kui 3-aastastel peab lapsevanem ise silma peal hoidma.



Arvestada tuleb ka sellega, et populaarsematel ostlemisaegadel võib mängumaa olla nii hõivatud, et sinna pääsemiseks on tarvis järjekorras oodata.



Äsja poole suuremaks ehitatud Lõunakeskuses on lastele avatud mängudžungel. Ehkki sellel on ka perenaine, võivad vanemad lapse sinna jätta üksnes omal vastutusel ning alla 4-aastased tohivad seal mängida ainult koos täiskasvanud saatjaga.



Sise-eeskirja järgi on džunglisse lubatud kõik lapsed, kes ei ole bambuskepist pikemad. Üks tund mängimist maksab 30 krooni ja korraga mahub džunglisse kuni 20 last.



Pärnu

Pärnu arvatavasti tuntuima kaubanduskeskuse Port Arturi mängumaale saab töötaja valve alla jätta 3—9-aastasi lapsi. Nooremad kui 3-aastased pääsevad sinna kas koos täiskasvanu või vanema õe-vennaga.



Suuremate laste käsutuses on liumäed, ronimiskindlus ja mitu muud rahmeldamist pakkuvat atraktsiooni. Võimalik on ka joonistada ja end kõverpeeglist vaadata. Pisematele on eakohased mänguasjad.



Üks tund valvega mängumaal viibimist maksab 35 ja pool tundi 25 krooni.



Veel möödunud suvel tegutses ka suvituslinna uusimas, Pärnu keskuse nimetust kandvas kaubanduspesas tasuline valvega lapsehoid, kuid praegu vastati kaubamaja infotelefonilt, et see on juba mitu kuud suletud.



Väiksematele lastele mõeldud mängunurgad on veel ka Rüütli tänava kandis.



Tunnihoid on ka Viljandis


Viljandis pakub lapsehoiuteenust Centrumis asuv Õnneseene Lastekaubad.



Poe juhataja ja omaniku Monika Teesalu sõnul on tänavu juunist avatud mängunurga peamine kasu selles, et samal ajal kui vanemad poes kaupa valivad, saavad lapsed, kel ju püsivust pole, seal tegutseda. «Tihtipeale on nad tänu sellele ka leplikumad rõivaste proovimisel, mis neile tavaliselt ei meeldi,» lisas ta.



Õnneseene mängunurka on võimalik laps mõneks ajaks müüja silma alla omapead mängima jätta. Teesalu ütlemist mööda seda võimalust lausa iga päev ei kasutata, kuid vajadust selle järele siiski on. «Enamasti jäetakse laps siia pooleks tunniks, kuni ise kauplustes käiakse, kuid mõnikord ka kauemaks. Näiteks saab ema vahepeal juuksuris käia.»



Pool tundi valvega lapsehoidu maksab 15 krooni ja tund aega 25 krooni. Mängunurgas saab leludega mängida, joonistada ja väikesest liumäest alla lasta.



Valveta laste mängunurk on Selveri Papa Pizzas ja ehituskaubamajas Bauhoff.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles