Juhtkiri: Euro tuleku riigieelarve

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Riigikogu on kiitnud heaks järgmise aasta eelarve, milles tulusid 84,5 ja kulusid 89,7 miljardit krooni. Valitsussektori puudujääk on 5,8 miljardit krooni ehk umbes 2,8 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Kui jääda nende arvude juurde, siis rea Euroopa riikidega võrreldes on Eesti eeskujulik riik.


Rahandusminister Jürgen Ligi arvates täidame juba sel aastal kõik eurole üleminekuks vajalikud Maastrichti kriteeriumid ja kui riik suudab järgmisel aastal selle eelarvega toime tulla, võiks euro 1. jaanuarist 2011 juba rahakotis olla. Sotside arvates ei pruugi eelarve selleks kindlust anda. Ometi teavad nemadki, et ainsad kindlad asjad siin maailmas on surm ja maksud.



Mis puutub eurosse, siis peale Eesti-poolse nõuete täitmise peab eurotsoonil olema soov keerulises majandusolukorras uut liiget vastu võtta. Euroriikide, eriti Kreeka nutuse eelarveseisu juures vajaks Euroopa head sõnumit ja selle edastajaks sobiks Pärnu Postimehe arvates Eesti vägagi hästi.



Riigikogu rahanduskomisjon eraldas täiendavalt päästetöötajate palkadeks 15, põllumajanduse otsetoetuste suurendamiseks 20 ja kohalikele omavalitsustele 40 miljonit krooni. Võiksime ju tunnistada, et kehval ajal kulub igasugune lisaraha marjaks ära, ja neid eraldisi tunnustada.



Kuigi otse ei võetud raha ära ei perekondadelt, lastelt ega pensionäridelt, puudutavad käibemaksu, kütuse- ja elektriaktsiisi tõus neidki. Siiski ei täitunud Keskerakonna valimiste-eelne kraaksumine, et küll näete, valimised mööduvad ja pensione vähendatakse. Ei vähendatud, aga eks sellisel hirmutamisel olnud oma eesmärk.



Iseasi on eelarve puhul roheliste tegevus ehk selge omakasuga kauplemine toetuse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles