Perearst jagab patsientidele naeratust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Täna on külmetushaiguste päev, aga valdavalt on mul eakas kontingent oma krooniliste tõbedega," mainib Koonga valla perearst Helle Vambola.
"Täna on külmetushaiguste päev, aga valdavalt on mul eakas kontingent oma krooniliste tõbedega," mainib Koonga valla perearst Helle Vambola. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Perearst Helle Vambola jagab patsientidele naeratust, mis mõnestki rohust mõjusam ravim. Tema telefon on ööpäev läbi kõneootel ja vajadusel ajab ta apteekrigi kodunt välja, kui häda nii suur, et pole aega tööpäeva alguseni oodata.


"Apteekrit tuleb kiita, tema tuleb välja laupäeval ja pühapäevalgi, kui mul on vaja patsiendile rohtu," räägib kohalik tohter kohalikust apteekrist Liivi Kap-pakust, kellega ta Koonga lasteaiamaja omaette tiivas kõrvuti töötab.



Pärnusse on Koongast sõita ligi tund, seepärast on ütlemata hea, et külainimestel on asjatundlik abi käe-jala juures.



"Ja ruumid on meil suurepärased, enne olime korrusmajas ühes korteris, nüüd ligi aasta siin, lasteaiamajas, vald ise ehitas vaheseinad ja tegi remondi," jutustab pereõde Agnes Mets.



"Patsiendid on väga rahul: soe, rõõmsad värvid ja nüüd võib ooteruumis igaüks istuda oma nurgas, siin on nii palju ruumi," haarab jutuotsast registraator-raamatupidaja Aivi Kiop, sellal kui tohter nõustab kinnise ukse taga teismelist tüdrukut.



"Täna on mul külmetushaiguste päev, aga tavaliselt on kroonilised haiged, seljad, liigesed, kroonilised bronhiidid, esmaspäeval käis ligi 40 patsienti ja kolm koduvisiiti tuli teha," poetab Koonga valla perearst ja Nedrema-Piiri talu perenaine Helle Vambola end hetkeks ooteruumi, kus üks uks viib laborisse ja teine protseduuride tuppa.



"Saame määrata veresuhkru, kolesterooli, C-reaktiivse valgu, et teada, kas on põletik, rahvakeeles vere paksuse, esmaspäev ja reede on meil laboripäevad ja reedeti käib siin Pärnu haigla auto, sellega saame saata uuringutele veenivere," selgitab särasilmne tohter hoogsalt oma patsientide aega ja raha säästvaid võimalusi. "Esmaspäeva hommikul saan internetist vastuseid vaadata ja reedel ka paberi peal need kätte."



Hallis sügises kummitavate viirushaiguste ajal on tohter see, kes ise jalule peab jääma. Sööb 99 haiguse vastu aitavat mett, sest on maias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles