Broiler kasvab haudemuna tibust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Lind elab lõbusalt saepuru peal, kuked käivad kanadel külas ja sealt need munad tulevadki," muheleb OÜ Lõpe Agro tegevjuht Mare Noot kanala ukse ees.
"Lind elab lõbusalt saepuru peal, kuked käivad kanadel külas ja sealt need munad tulevadki," muheleb OÜ Lõpe Agro tegevjuht Mare Noot kanala ukse ees. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti esimene täiesti uus lihakanade sugulindude kasvatamise farm avati Koonga serval metsatuka taga läinud aasta kevadel.


Koongas munevad 13 000 kana aastas Talleggi tarbeks 1,8 - 1,9 miljonit haudemuna, millest koorunud tibudest kasvanud broilerid jõuavad toodetena toidulauale.



"Kukeleegu!" kajab võidukas kukelaul läbi rajatise seinte, kuid sisse linde uudistama me ei pääse. Steriilne tootmine ja ranged nõuded seavad võõrale piiri ette. Kaks kanalatöötajast keskealist naist lehvitavad lõbusalt läbi kontori ukseklaasi ja tõttavad oma tegemiste juurde.   



"Kanalas on kolmas inimene abiks tipp-perioodil, siis, kui mune hästi palju tuleb. Kõik on automatiseeritud ja lind elab lõbusalt saepuru peal ja kuked käivad kanadel külas," seletab terekätt ulatades Mare Noot, kes OÜ Lõpe Agro juhatuse liikme ja tegevjuhina hoiab kaagutajate-kirejatega täidetud tootmisettevõttel silma peal. "Siin oli enne suur veisefarm, mis lõhuti, tehti maatasa, nii et koht oli olemas ja mingi väike osa betoonplatsigi jäi alles, aga ehitus on päris nullist tehtud," lisab ta.  



Lõpe Agro tegeleb sea-, kana- ja teraviljakasvatusega ning nagu ütleb kuue aasta eest Koonga valda põllumajandust arendama tulnud Noot: kuigi üks tühi farm on ootel, pole mõtet tootmist enam kirjumaks teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles