Kuuse saab nii poest kui metsast

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile valisid Pärnus Kaubamajaka ees kuuske 2aastane Relina ja tema isa Riho.
Eile valisid Pärnus Kaubamajaka ees kuuske 2aastane Relina ja tema isa Riho. Foto: Ants Liigus

Jõulukuuse võib lihtsaima lahendusena osta lähimast müügipunktist, aeganõudvam, kuid meeleolukam variant on minna ise metsa kuuske otsima või osaleda looduskeskuste kuuseretkel.


Riigimetsast jõulupuud tuues või kuuseretkel maksab kuusk sõltuvalt pikkusest 50-200 krooni, linnas 95-300 krooni.



Kaubamajadel on laiem kuusevalik


Kaubamajaka juures kaupleb jõulupuudega OÜ Artiston. Projektijuht Tarmo Vahter ütles kahemeetriste kuuskede hinnaks 250-300 krooni sõltuvalt puu välimusest. Eestimaiste kuuskede kõrval võib sellest müügikohast osta Saksamaalt pärinevaid Kaukaasia nulge ja torkavaid kuuski.



“Suurem ostmine algab tavaliselt 17. detsembrist,” rääkis Vahter. “Korteriinimesed ei saa ju kuuske väga vara ära osta.”



Pärnu Bauhofi kaupluse juhataja Tiia Pärna avaldas Pärnu Postimehele, et nende kauplus pakub sel aastal kuuski ilmselt Eesti kõige soodsama hinnaga: 180-200sentimeetrine puu maksab 95 krooni. Müüakse nulgegi, hind 599 krooni.



“Meil on kuused müügil 7. detsembrist alates,” meenutas Pärna. “Sisse toodi 250 kuuske, millest 100 on juba müüdud, see on eelnevate aastatega võrreldes väga hea tulemus. Suurem müük läheb lahti ilmselt sel nädalavahetusel ja soovijatel tasub kiirustada, sest kui partii otsa saab, pole meil plaanis kuuski juurde tuua, vähemalt mitte nii hea hinnaga.”



Riigimetsast kuusk koos matkaga


Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) looduskeskustes ja kontorites kõikjal Eestis korraldatakse juba teist aastat homsest kuni 23. detsembrini juhendatud kuuseretki. Igaüks saab ise sobiva jõulupuu välja valida ja ühendada kuusetoomise mõnusa matkaga.



RMK kodulehel saab valida kuuseretkeks sobiva aja ning koha ja sealsamas registreeruda. Valitud ajal ootavad retkelisi looduskeskuses soe tee ja väike tutvustus kuuskede elust. Järgmiseks viib retkejuht huvilised RMK valitud langile, kust võib omale jõulupuu saagida. Kõikvõimalikele küsimustele vastab Kuuseabi telefon.



Pärnumaal kutsuvad kuuseretkedele Kabli ja Varbla looduskeskus.



Kabli looduskeskus korraldas retki eelmisel aastalgi ning keskuse juhataja Küllike Sisaski sõnutsi on käesoleval talvel kuusehuvilisi registreerunud üksjagu. Keskuses külas ja jõulukuuski koju viimas on juba käinud Pärnu lastekodu lapsed.



“Räägime huvilistele, kuidas kuusk metsas kasvab, kuidas teda õigesti kohelda ja hoolt kanda, et ta kodus kauem ilus püsiks,” seletas Sisask. “Retkele tuleb kaasa loodusvaht, kes juhatab kätte õiged kohad, aitab puu maha võtta ja pakkidagi, kui tarvis.”



Esimest korda osaleb kuuseretkede korraldamises Varbla looduskeskus. “Asume keskustest võrdlemisi kaugel, eks see sea omad piirid, aga ootame inimesi ikkagi,” kutsus looduskeskuse töötaja Tiiu Annuk rahvast metsa. “Meie metsnikud on välja valinud need langid, mis lähevad järgmisel aastal lageraie alla, ning sealsed kuused ei saaks niikuinii suureks kasvada.”



Pärnumaa kuuseretkedele saab registreeruda veebiaadressil www.rmk.ee/kuuseke või helistades Varbla ja Kabli looduskeskustesse.



Ise saega metsa


Jõulupuu saab riigimetsast koju tuua omal käelgi, seda võimalust soovitab RMK vaid neile, kes on veendunud, et valitud koht riigimetsas selleks sobib. Riigimetsast võib jõulupuid raiuda kraavipervedelt, metsasihtidelt ja elektriliinide alt. Kindlasti tuleks saed-kirved eemale hoida kuusenoorendikest ja looduskaitsealadest.



Iseseisva metsamineku eel tuleb kuuse eest tasuda RMK kontole, selgituseks märkida “jõulukuusk” ja maakond, kuhu kuuske otsima suundutakse. Metsa kaasa tuleb võtta paberil kinnitus maksekorralduse kohta.



Esimest korda saab tänavu kuuse eest maksta mobiiltelefoni teel kas või metsas olles. Sõltuvalt valitud kuusepuu pikkusest võib helistada kolmel tasulisel numbril, mis kirjas RMK kodulehel. Makse sooritamist kinnitab SMS, summa kajastub järgmise kuu mobiiliarvel. Pärast sõnumi saamist võib asuda kuuske saagima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles