Pärnu raekotta tuleb Lääne-Eesti külastuskeskus

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastuskeskuse ehitusel oli tööhoos Tiit Poolak firmast A.T. Ehitus ja Restaureerimine.
Külastuskeskuse ehitusel oli tööhoos Tiit Poolak firmast A.T. Ehitus ja Restaureerimine. Foto: Ants Liigus

Praegu Rüütli tänavas tegutsev Pärnu turismiinfokeskus kolib tuleval suvel toimuvateks hansapäevadeks senisest märksa väärikamaisse ruumidesse raekojas.


Ehitamist alustati 7. detsembril ja kui vundamendiaugu kaevamisega ei teki arheoloogilisi viivitusi, on plaanis keskus uues kohas avada 2. mail.



“Töö on võetud ette eelkõige selle eesmärgiga, et meil on rahvusvahelised hansapäevad tulekul ja tahaks väärikalt külalisi võõrustada, sest olemasolevais ruumides ei ole võimalik seda teha,” selgitas sihtasutuse Pärnumaa Turism juhataja Annely Kesküll.



Raekojas avatav Lääne-Eesti külastuskeskus on laiendatud funktsionaalsusega turismiinfokeskus, mille ehitusest rahastab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) 95 protsenti ja Pärnumaa omavalitsuste liit, sealhulgas Pärnu linnavalitsus ülejäänud viis protsenti.



Riikliku otsusega tulevad Eestis samasugused külastuskeskused peale Pärnu nelja paika: Tallinna, Tartusse ning piirilinnadesse Narva ja Valka. Igasse maakonda, kus ei ole külastuskeskust, tuleb turismiinfokeskus.



Kõik teenused


Rüütli tänava turismiinfopunkt oma teeninduspinnaga alla 40 ruutmeetri jääb hansapäevaliste vastuvõtuks ilmselgelt väikeseks.



“Praegu ei ole meil istumisvõimalustki, on vaid üks toolike. Ja meile ei mahu üks bussigruppki ära. Tavaliselt tuleb giid paari inimesega sisse ja grupp ootab väljas. Kui on halb ilm, siis on kahju neid vaadata,” kirjeldas Kesküll.



Uues külastuskeskuses tuleb teeninduspinda kuus korda rohkem ehk 250 ja koos laoruumidega 303 ruutmeetrit. Sinna mahuvad kaks bussigruppi ja üksikkülastajad korraga. Keskülli sõnutsi on esmane eesmärk saavutada selline teeninduskvaliteet, et külaline ei peaks enam järjekorras ootama.



Keskuse väljaehitamine läheb maksma ligemale neli miljonit krooni ja sinna tuleb kõik, mida üks külastuskeskus vajab. Sealhulgas digitaalsed infoterminalid, arvutitöökohad, suured teleriekraanid, kus piirkonda tutvustavaid videoid näidata. Mõeldud on nüanssidelegi, näiteks hakkab ruumides vaikselt mängima taustamuusika. Ning uues kohas pääsevad majja info ligi liikumispuudega inimesedki.



Lisanduvad tualett ja duširuum, kus väsinud matkajal oleks võimalik end puhtaks pesta. Seljakotiränduritele hakatakse pakkuma pakihoiuteenust, mis praegugi on väga nõutud, kuid millele senises asukohas pole ruumi. “Praegu oleme võtnud neid leti taha, aga üle kolme-nelja paki sinna ei mahu,” rääkis Kesküll.



Uude keskusesse tuleb veel avalik internetipunkt linnakülalistele. Otsustamine, millised teenused hakkavad olema tasuta ja mille eest raha küsitakse, seisab veel ees.



Tulevad valgustatud meenetemüügi letid ja istumiskohad, kus rahulikult infomaterjale sirvida või videofilmi vaadata. Ühel ruumil on galerii funktsioon, selle seintel on võimalik töid eksponeerida. Keskus saab üheksa- kuni 18kohalise nõupidamisruumi ning kaks pisemat tööruumi.



“Kõik vajadused, mis praegu on katmata, saavad keskuse avamisega kaetud,” kinnitas Kesküll.



Elektroonsed infokioskid


Külastuskeskuse kahest – üks majas, teine õues – elektroonilisest terminalist on võimalik vaadata turismiinfot. Kolmas terminal loodetakse panna üles Ikla piiripunktis. Infoterminalis saavad olema visitestonia.com, visitparnu.com ja muud mitmes keeles turismiteabekanalid. Kesküll mainis, et selle aasta lõpul, uue algul käivitub visitparnu.com portaali uus versioon, mida esimestel kuudel järjest täiendatakse. Näiteks tuleb sinna kaardirakendus ühes vaatamisväärsuste asukohtadega.



“Praegu saab info kätte kahel viisil, inimene kas võtab trükise või räägib infospetsialistiga. Siis on tal valida, kas ta surfab internetipunkti arvutis, vaatab materjale infoterminalis või küsib infot letitöötajalt,” kirjeldas Kesküll.



Keskusesse hakkab pääsema Raehoovi poolt, kus suvel on kontserdid ja istumispaigad, kus oma reisiplaane arutada. Külastuskeskuse aitavad üles leida selleks ülespandavad viidad, läheduses on parkla ja tänava äärde tuleb paar bussikohta.



Keskülli kinnitust mööda on hansapäevadel kavas külastuskeskuse võimalused maksimaalselt ära kasutada. “See ongi üks põhjus, miks me tahame keskuse avada mai alguses. Et meil oleks aega likvideerida puudusi, mis tulevad välja alles töötamise käigus,” märkis ta. Konkreetne ürituste kava on veel lahtine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles