Juhtkiri: Kuidas teha riigist hea omanik?

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Aastaid panganduses töötanud ja Swedbanki palgalt majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse nõuniku kohale suundunud Erkki Raasuke on end riigistruktuuris juba tõestanud, kuid nüüd plaanib endast veel suuremat märki maha jätta kavaga koondada riigifirmade aktsiad uue riikliku katusfirma kätte. Raasukese hinnangul võiks selline käik tuua aastas kuni 100 miljonit eurot tulu.

Nagu vahendas Postimees, on Raasukese ettepanek lühidalt kokku võttes luua üks uus aktsiaselts, mille omandusse anda riigi osalus riigifirmades. Igapäevategevuses kuuluks see aktsiaselts rahandusministeeriumi haldusalasse, aga olulisemates otsustes alluks valitsusele. Kava toetab riigikontrolli vastne auditki, mille aruandes seisab, et “riigi äriühingute tegevuse suunamine ja omanikujärelevalve pole viie aastaga sisuliselt paranenud – riik ei tea sageli, miks ta üht või teist äriühingut peab ja mida nende tegevuselt ootab”.

Teine oluline muudatus, mida niisugune kava võiks riigifirmade juhtimisse tuua, oleks see, et ettevõtete nõukogudesse määraks liikmed just seesama uus haldusfirma. See võiks ideaaljuhul omakorda kaasa tuua, et nõukogu liikmeks sellega sageli kaasneva hea palgaga ei saada mitte poliitiliste teenete, vaid suutlikkuse ja oskuste põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles