Kui vana alaealisega võib täisealine seksida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meedias kõneainet pakkunud küsimus, kas Eestis on seksimise vanusepiir liiga madal, ja ettepanek, et see piirang tuleks lükata 18 eluaastale, leidis Hansagümnaasiumi õpilaste ja juhtkonnaliikmete hulgas eri arvamusi.


Hansagümnaasiumi direktor Silja Kikerpilli arvates on praegune alampiir liiga madal, kuid piiri kuni täisealiseks saamiseni lükkamine oleks absurdne.

„Sellist asja ei saa ette kujutada, niisama hästi võiks noortele kõike piirata,“ ütles Kikerpill. „Teatud asju tuleks loomulikult piirata, aga me ei saa noortele tabalukku ette panna. Kui noored on armunud ja leiavad, et on teineteise jaoks õiged, siis lasku käia. Tähtis on, et süda oleks õiges kohas.“

Kodune kasvatus on oluline

Direktori arvates on tähtis mõelda turvalisusele. „Pigem tuleks noortele õpetada, kuidas olla turvaline, mitte seksi lihtsalt ära keelata,“ märkis ta.

Kikerpill rääkis, et sellisesse asja ei tuleks riigil sekkuda, vaid asi peaks algama kodusest kasvatusest. „Kodus peaksid vanemad rääkima oma lastega, neile riske seletama ja neile õpetuse eluks kaasa andma,” lausus ta.

Pigem võiks piirang olla 16 aastat

Ka õpilased on seda meelt, et nii kõrge vanusepiirang – 18 aastat – poleks normaalne ja et tegelikult on iga inimese enda asi, millal ta vahekorda astub.

„Loomulikult oleks imelik, kui kümneaastane ja täisealine astuksid vahekorda, kuid kui see oleks nende soov, siis miks peaks keegi neid takistama,“ arvas Liis. „See, millal inimene on valmis alustama oma sekselu, ei tohiks puutuda riiki, vaid peaks ikka jääma kahe inimese eraasjaks.“

Paljud küsitletud õpilased arvasid, et 14 on natukene liiga vara, kuid 16 eluaastat oleks juba mõistlik, sest siis on noor nii vaimselt kui füüsiliselt küpsem.

„Täiskasvanuil on võime noori manipuleerida ja see tähendab seda, et isegi kui noor on sel hetkel nõus temaga seksima, võib ta hiljem seda otsust väga kahetseda,“ rääkis Jargo. „Kui piir tõsta 16 peale, oleksin mina tegelikult nõus, sest siis on mõttemaailm muutunud palju ratsionaalsemaks ja loogilisemaks.“

Noored pakkusid välja, et olukorra parandamiseks võiks korraldada koolis tunde, mis seda teemat käsitleksid. Siis oleksid noored paremini informeeritud ja oskaksid vältida ebameeldivaid üllatusi.

Õpilaste arvamused

Kadi: „Paljudele minu eakaaslastele valmistab pettumust see, et nende esimene kord oli kuskil peol, pimedas toas võõra noormehega ja neiu ise oli alkoholijoobes. Mina arvan, et kui soovitakse midagi seksiga seoses piirata või keelata, peaks see keeld olema seoses alkoholiga.”

Joanna Elisabeth: ”Kui asi oleks lapsevanemate teha, istuksid võsukesed kuni 30. eluaastani oma toas ja mängiksid autodega.”

Triinu: ”Kuidas seadus seda kontrollima mõtleb hakata? Paneb iga alaealise tuppa kaamera? Või siis, kui vanemad teada saavad ja politseisse avalduse teevad, saab trahvi. See on ebanormaalne!”

Martin: ”Loeb armastus kahe inimese vahel, mitte vanus. On juhtumeid, kui tüdruk on 15 ja poiss 20 ning neil on laps. Seal pole midagi taunimisväärset, kui nad on õnnelikud ja saavad oma eluga hakkama. Seega p****e see poliitika ja lollid seadused! Jätke alaealised rahule! Seksigu, kui tahavad!”

Mirjam: ”Piiriks võiks olla see, et üle 23aastased ei tohiks seksida alaealistega ehk alla 18aastastega. Kui nii vanad inimesed magaksid niivõrd noortega, tunduks see minule küll ärakasutamise moodi.”

Maarja: ”See on nagu alkoholiseadus, et alaealistel on alkoholi tarbimine keelatud. Kas see seadus on muutnud midagi? Alaealised tarbivad ikka alkoholi, ainult et salaja. Sama on selle seksiseadusega.”

Marta: ”Noorelt seksuaalelu alustamine ei ole sugugi ebatavaline nähtus. Nii kohutavalt palju on neid noori, kes saavad juba 16aastaselt emaks. Minu arvates see nüüd küll õige ei ole, sest mis ema sa saad olla, kui oled alles ise laps – hariduse ja elukogemuseta.”

Anu: ”Võin ausalt öelda, et mul on tutvusringkonnas neid tüdrukuid, kes vaatavad juba 13-14aastaselt noormehi, kelle vanus küündib 25 eluaastani. Seda ainuüksi sellepärast, et mehel on raha ja ilus auto. Selliste neidude pärast tuleks tõsta vanusepiir kas või 16 eluaasta peale.”

Marjanne: ”Riik ei peaks suhtuma alaealistesse, nagu oleksid nad invaliidid. Ei tohi teha seda ega toda.”  

Annagrete: ”Ma arvan, et 14aastaselt seksuaalelu alustada on liiga vara. Kuhu jääb siis lapsepõlv? Kui ollakse muidugi ise nõus sellega, siis miks karistada? Kui ei ole nõus, tuleks mu meelest eluaegne vanglakaristus määrata sellele inimesele. Paneksin inimese vägistamise eest isegi elektritooli, sest see, keda on vägistatud, on vaimselt ja füüsiliselt vägagi kannatanud.”

Urmo: ”Aga kui vaadata asja selle nurga alt, et kui mul endal oleks alaealine tütar ja teda mingi 27aastane vend põrutab, siis ma nagu eriti ei taha seda ju. Ja sellepärast saangi nendest inimestest aru, kes tahavad seda seadust vastu võtta.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles