Kütusemüüjad tõstsid mootorikütuste hindu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili teenindusjaam.
Statoili teenindusjaam. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Kuna 1. jaanuarist tõusid mootorikütustele kehtestatud maksumäärad, mis lisasid kokku bensiinile 48 ja diislikütusele 47 senti liitri pealt, tõstsid ka kütuse jaemüüjad eile hilisõhtul hindu.


«Koos aktsiisimaksudega tõusid ka vedelkütuse varu maksud ja lisaks maksumuudatustele tõusis viimase kahe detsembrikuu nädala jooksul diislikütuse hind maailmaturul 9 protsent,» loetles Statoili kontseptsioonijuht Kai Realo hinnatõusu põhjusi.

Eile kella 23 ajal tõstis Statoil oma bensiinide hinda 50 senti ja diislikütuse hinda 65 senti liitri pealt. Nüüdseks on Statoili eeskujule järgnenud ka kõik teised Eesti suurema mootorikütuse jaemüüjad. Enne eilset muudatust püsisid hinnad stabiilsena 24. novembrist alates.

Olerexi turundusjuht Antti Moppel ütles, et ehkki 2010 aasta algas nafta ja naftatoodete hinna järsu tõusuga, ei kajastu see veel tänases hinnatõusus. «Tänaste sisseostuhindade püsides võib täiendav surve uue hinnatõusu suunas tekkida järgmisel nädalal,» lisas ta.

Uued hinnad automaatjaamades on:
Mootoribensiin 95 16.40
Mootoribensiin 98 16.90
Diislikütus 16.30


Selle aasta algusest on Eestis lähiriikidega võrreldes kõrgeim diislikütuse aktsiisimaks, mis avaldab mõju diislikütuse tarbimisele ja seeläbi ka maksulaekumistele.

Negatiivne kogemus on olemas Leedust, kus 2009.aasta alguses toimunud maksutõusude järel maksis diislikütuse liiter umbes 90 senti rohkem kui naaberriigis Poolas.

Maksumuudatuste järgselt langes diislikütuse müük Leedus orienteeruvalt 30 protsenti, sest nii transiitveokid kui ka piirialade elanikud hakkasid tankima naaberriikides Poolas ja Lätis. Seoses diislikütuse tarbimismahtude olulise langusega tuli Leedus diislikütuse aktsiisimaksu määra taas langetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles