Pärnumaa areneb KOIT-kavast 195 miljoni krooniga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Tänavu alustame renoveerimise tehnilise projektiga," möönab Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste, näidates ligi üheksa miljonit krooni investeeringutoetust saanud hoonet, kus 2012. aasta lõpuks peab töö olema lõpetatud ja avatakse dementsete vanurite hooldekodu.
"Tänavu alustame renoveerimise tehnilise projektiga," möönab Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste, näidates ligi üheksa miljonit krooni investeeringutoetust saanud hoonet, kus 2012. aasta lõpuks peab töö olema lõpetatud ja avatakse dementsete vanurite hooldekodu. Foto: Ants Liigus

Kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste (KOIT) kava tõotab Pärnumaalt esitatud ja projektide eelistus- ning reservnimekirja kantud objektide kogumaksumust arvestades tuua maakonda lähiaastatel üle 112 miljoni krooni.


Valitsus kinnitas vana aasta lõpuistungil KOIT-kava aastateks 2009-2012 summas 443 miljonit krooni, millest ligi neljandiku moodustavad Pärnu maakonna objektid.



Valitsuse korraldusega kinnitatud investeeringutoetuste kavas on 39 projekti (Pärnumaalt kuus), milleks saab taotleda tõuketoetust Euroopa regionaalarengu fondi kohalike avalike teenuste arendamise meetmest. Reservprojektide eelistusnimekirjas on 38 ettevõtmist, neist neli Pärnumaalt.



Edukad taotlejad


 "Kohalike avalike teenuste arendamise meetme ehk KOIT-kava raha kasutusega on Pärnu maakond olnud üks edukamatest maakondadest, kuhu aastatel 2007-2010 on tehtud ja aastatel 2009-2012 veel tehakse investeeringuid kokku ligi 194,7 miljonit krooni," kinnitas Pärnu maavalitsuse regionaalarengu peaspetsialist Liina Saar.



Saare sõnutsi on tunamullu 29. mail valitsuse kinnitatud aastate 2007-2010 KOIT-kava eelistusnimekirja 12 objektist maakonnas pea kõik valmis, pooleli on vaid Vändra alevis raamatukogu ja Häädemeeste vallas Metsapoole põhikooli võimla ehitus.



"Tunnustust saab siin avaldada omavalitsustele, mille taotlused olid hästi ette valmistatud ja eelneva perioodi aktiivsus andis ka selles voorus Pärnu maakonnale hea tulemuse," märkis Saar.



Valitsuse 29. detsembril kinnitatud KOIT-kava eelistusnimekirjas on Pärnumaalt rahastuse saanud kuus objekti summas ligi 65 miljonit krooni ning ootel on neli objekti, mille kogumaksumus ulatub veidi üle 47 miljoni krooni.



See tähendab, et kolme lähiaastaga saab maakonnas korda ja valmis veel kümme objekti.



"Tean, et osa selles voorus kinnitatud objektidest valmib juba alanud aasta sügiseks," kostis regionaalarengu peaspetsialist, kelle tööülesandeid on taotlustega esitamise eel põhjalik tutvumine.



Eelistusnimekirja kantud


KOIT-kava eelistusnimekirjas on Saarde vallas Kilingi-Nõmme staadioni rekonstrueerimine tähtajaga 2012. aasta. Töö toetuseks saab vald 9 724 981 krooni.



Oktoobrivalimiste tulemusel Kaisma vallaga ühinenud Vändra vallas algab külakeskuse ja Kergu lasteaia-algkooli renoveerimine, tähtaeg on selle aasta lõpp ja toetus 5 094 152 krooni. "Praegusi ehitushindu arvestades sellest rahast piisab," möönis Vändra vallavanem Peeter Reimann.



Alanud nädalal peab vallavalitsus Kergus nõu, kuidas algprojekti teostada. Vallavanema sõnutsi on vaja otsustada, kas tuua kooli ja lasteaiaga sama katuse alla jäävasse külakeskusesse rahvamajast üle raamatukogu ja OÜ Kaisma kontorihoonest postkontor ning kunagisest vallamajast arstipunkt.



"Külakeskusesse tuleb valla infopunktki nagu liitumislepingus kirjas ja kindlasti külasaun," rääkis Reimann hoonest, mis vajab karbi soojustamist ja sisemist uuendamist.



Sauga vallas peaks esimeses kvartalis algama Tammiste lasteaia ehitamine. Aasta teises poolde ulatuva projekti toetus on 22 364 435 krooni.



"Ehitusplats on lumevaiba all, sest seadus on selline, et enne kui ei ole EASiga tehtud lepingut, ei tohi midagi liigutada," nentis Sauga vallavanem Vello Tiidermann, kes täna on pealinnas sellekohasel nõupidamisel.



Vändras algab kolmandas kvartalis ja lõpeb aasta pärast võimla ja staadioni rekonstrueerimine, KOIT-kavast on selleks alevivalitsusele eraldatud 11 152 880 krooni.



Pärnumaa omavalitsuste liit ehk POL plaanib teises kvartalis alustada ja tuleva aastaga lõpetada omavalitsuste korvpalliväljakute ehitamise, mille toetus on 7 465 514 krooni.



POLi tollane juhatuse esimees, teist töönädalat Pärnu maavanem Andres Metsoja rääkis, et korvpalliväljakud on koostööprojekt, mis tulenes vajadusest ehitada maal välja korralikud puitkattega platsid, mõeldes noorte vaba aja veetmisele eriti suvel.



"POLi kaudu kirjutasime projekti, sest koos on parem ja odavam korraldada hanget," mainis Metsoja kaheksasse omavalitsusse ehitatava kümne korvpalliväljaku kohta.



Tootsi vallas on päevakorral hooldekodu renoveerimine, töö algab aasta pärast ja objektile on eraldatud 9 131 032 krooni.



"Praegu töötavad majas perearst ja apteek, vanureid seal enam ei ole," selgitas Tootsi vallavanem Kalev Kaljuste. "Aga paar aastat tagasi kerkis maakonnas dementsetele vanuritele hooldekodu rajamise teema, pakkusime Tootsit ja saime mõttele maavalitsuse toetuse. Kirjutasime projekti, saime raha ja alustame tehnilise projekti koostamist."



Nimetatud kuue eelistusnimekirja kantud objekti omafinantseeringu väikseim määr on neid rajavates omavalitsustes vähemalt 15 protsenti.



Reservnimekirja jäetud


Reservprojektide eelistusnimekirja on KOIT-kavas jäänud Paikuse valla taotlus ehitada Paikuse spordi- ja tervisekeskus, toetusraha on 23 349 230 krooni ja omaosaluse määr 40 protsenti. Kavakohaselt hakkab rajatise ehitamine pihta 2012. aastal.



Audru vald tahab ehitada Jõõpre külla lasteaia, mis peaks saama toetust 10 005 500 krooni ja mille omaosaluse määr on vähemalt 15 protsenti objekti maksumusest. Lasteaia ehitamine peaks algama 2012. aastal ja tähtaeg on 2014. aasta neljas kvartal.



Koonga vald kavandab Koonga põhikoolihoone renoveerimist, KOIT-kavast eraldatav toetus on 7 900 000 krooni ja omaosalus 15 protsenti. Seegi töö algaks ületuleval aastal.



Kihnu vald kavandab saarel koolimaja rekonstrueerimist ning kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste kavast ootab eraldamist 6 012 000 krooni, valla omaosalus tööde maksumusest on vähemalt 15 protsenti ja kavandatav algus 2012. aasta.



Minister Kiisleri sõnad


Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler mainis, et Euroopa regionaalarengu fondi rahast on kohaliku elukeskkonna arendamisel suur abi, elavneb majandus ja on võimalik luua töökohti.



Seekord saavad KOIT-kavast riigis toetust 11 kooli kokku 195 miljonit krooni, 11 lasteaeda 111 ja kolm sotsiaalhoolekande objekti 22 miljonit krooni, samuti 14 kultuuri- ja vaba aja veetmise objekti, mille valmimist või renoveerimist toetatakse 114 miljoni krooniga.



Elukeskkonna arendamise rakenduskava eelissuuna "Piirkondade terviklik ja tasakaalustatud areng" meetme "Kohalike avalike teenuste arendamine" omavalitsuste investeeringutoetuste kava 2009-2012 ei sisalda Harju, Järva, Tartu ega Viljandi maakonna eelistusnimekirja, sest taotlejate omavaheliste vaidluste tulemusel vajab osa projekte lisahindamist.



Aastatel 2007-2013 saab Eesti Euroopa regionaalarengu fondist piirkondliku arengu programmidele toetust üle kuue miljardi krooni, millest 2,25 on kohalike avalike teenuste arendamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles