Eesti üllatas Sandrat heas ja halvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: parnupostimees.ee

Eestis end juba väga koduselt tundev Sandra Bernick ei mõista, kuidas suudab siinne rahvas eluga toime tulla, kui nende palgad on Saksamaal saadavatega võrreldes märgatavalt nadimad, hinnad aga tunduvalt kõrgemad kui tema kodumaal.

Ent Eesti on Koidula gümnaasiumi 11. klassis õppivat Saksamaa Niedersachseni liidumaalt Braunschweigist pärit YFU (Youth For Understanding) vahetusõpilast üllatanud muugagi. Ehkki inimesed on siin kinnisema loomu ja suuga, on kõik ülejäänud nagu mujalgi Euroopas: sõidueelne kõhedus, nagu ootaks ees aastane elu Venemaa-taolises karmis ja räämas riigis, pole leidnud vähimatki kinnitust.

Pigem on vastupidi, sest Sandra hinnangul on Eestis tunduvalt enam demokraatiat kui Saksamaal: 1,3 miljoni suuruse elanikkonnaga riigis on üksikisiku hääl tunduvalt kuuldavam, kui see on riigis, kus inimesi 82,5 miljonit.

Vaatamata sellele, et Sandra ütleb siiani raske olevat sõnadele õigeid käändelõppe lisada, räägib ta juba kaunis puhast eesti keelt. Ilmselt on selles suurt rolli mänginud oskus ja tahe õppida: Sandra kodukoolis ei olnud tunnikoormus - kuni üheksa tundi päevas - siinsest mitte väiksem.

Eks seepärast vahetas Sandra ka Pärnus kooli ja on nüüd pärast luuslangilööjate seltsist pääsemist Koidula-koolis käiva tõsise õppetööga väga rahul. (PB)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles