Metsloomad võitlevad lumisel talvel ellujäämise eest

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumi muudab metskitsede elu keeruliseks.
Lumi muudab metskitsede elu keeruliseks. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Metskitsedel ja -sigadel napib tänavu talvel söögipoolist, seetõttu viiakse neile paljudesse kohtadesse toitu. Loomi aitavaid jahimehi teevad murelikuks hulkuvad koerad, kes on metsaelanikele ohtlikud.


Jahimehed viivad karmi talve tõttu abitusse seisu sattunud metsaelanikele toitu, ja mitte üksnes pidevas kasutuses olevatesse söödakohtadesse, vaid ka mujale.



Nii leiab õunahunnikuid ja rippuvaid vihtu ka Kundast Lontova linnaosast, mis on küll linna territoorium, kuid vaikne ja rahulik kant.

Suur oli aga kohalike jahimeeste pettumus, kui nad neljapäeva hommikul loomadele toitu panema läksid ning mahamurtud metskitse leidsid.

Kütid, kes soovisid jääda anonüümseks, näitasid kohta, kus veretöö oli toimunud. Pooleldi järatud korjuse juurde viisid jäljed, mis kuuluvad koertele, lahingust andsid märku karvatuustid.

Mehed rääkisid, et nad küll aimavad, kelle koerad kitse murdsid, aga kuna nad sündmust pealt ei näinud, ei saa nad kindlalt midagi väita.

"Ega me ei tahagi näpuga näidata. Aga lubamatu on, et koerad jooksevad lahtiselt ringi. On lihtsalt palve, et koerad kinni pandaks, et selliseid asju rohkem ei juhtuks," kõneles üks jahimeestest.

Kütid lisasid, et loomade aitamine muutub mõttetuks, kui nad söötmiskohal elu kaotavad.

Mehed rääkisid, et tänavune lumine talv on raske ning väga paljud kitsed, võib-olla isegi pooled, saavad nagunii hukka.

Kunda linnavalitsuse heakorraspetsialist Sirje Liiskmaa ütles, et eriti linnatingimustes koerad kindlasti lahtiselt jalutada ei tohiks, seda näeb ette ka koerte-kasside pidamise kord. "Koerad peavad olema ikkagi ketsis või aias kinni," lausus ta.

Kui keegi näeb, kuidas koer murrab metslooma või ründab inimest, võiks sellest linnavalitsusele teada anda.
Liiskmaa sõnul saab hooletuid koeraomanikke ka karistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles