Kommentaar: Lumi soojendab suhteid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olümpiamängud on nagu Eurovisiooni lauluvõistlus, nagu miljonimäng, nagu presidendivalimised. Rahvas istub teleri ees ja kommenteerib. Asjatundlikult ja -tundmatult, osavõtlikult ja üleolevalt, liigutatult ja vihaselt. Keelt teritatakse mõnuga, sest vastutust pole karta.

Torinos tööd rügavad reporterid annavad kommentaarideks ainet küllaga. Nad on meile ammu tuttavad, juba teame, kellelt mida oodata, keda kuulata, keda mitte, keda lugeda ja kelle nimest üle libiseda. Kristiina Tolikutütar muutis meie pühapäeva rahvuspühaks, liitis võõraid, soojendas jahenenud suhteid. Külm põhjamaalane võttis tundlikult tuld.

Kodudes, kus vaid üks televiisor, kestab võitlus pildi pärast – ja targem ei anna alati järele. Raadio eelised löövad välja juhul, kui töö ajal telerit vaadata ei saa. Tean inimesi, kes kuulavad valdavalt raadiot, aga niipea kui põnevaks kisub, tormavad sinise ekraani juurde. Oma sportlased, kes endast natukenegi midagi kujutavad, ei tohi nägemata jääda. Eesti meistrivõistlustele me oma suusatajaid vaatama ei lähe, olümpia ajal on suhe nendega kirglik, lausa palav.

Muud spordialad peavad väiksema tähelepanuga harjuma, seegi kütab kirgi. Läinud nädalavahetusel selgitati Tallinnas Eesti sisemeistreid kergejõustikus ja mõni Lasnamäe hämaras hallis joostud-hüpatud tulemus oli kindlalt kõrgeklassilisem kui konkurentsivõimetu ettevalmistusega olümplase tulemus imekaunis Itaalias. Aga olümpia on olümpia. Kui pidada ka Eesti meistrivõistlusi iga nelja aasta järel, tõuseks koduse võistluse kaal kindlasti. Kuid mitte kunagi olümpialikku kõrgusse.

Olümpia mõjub, Šmiguni ja Veerpalu saavutused toimivad magnetina. Ilusad talveilmad, piisav lume ja kraadide hulk, meie omade edu on kodust välja ajanud isegi Tartu suusamaratoni platoonilised armastajad. Võib peaaegu kindel olla, et eeloleval pühapäeval tuleb starti rohkem suusasõpru kui varasematel iseseisvusaastatel, kuna juba on registreerunud üle nelja tuhande suusasõbra. Teame siiski, et kunagi oli startijaid kolm korda rohkem.

Ka neljapäevast (homme) võib saada pühapäev, sest starti läheb uuesti Kristina Šmigun. Ja kohe jõuab pärale reede, mil alustab Andrus Veerpalu. Üks medal võib sünnitada teise, enamgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles