Retseptid: mida näksida glögi kõrvale?

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorjuustu ja pekaanipähkli täidisega datlid.
Toorjuustu ja pekaanipähkli täidisega datlid. Foto: Erakogu

Maitsestatud ja kuum vein oli Euroopas väga populaarne juba keskajal. Seda peeti tervistavaks joogiks, mis aitab hingamisteede haigusi ravida. Võis aga ette tulla, et vürtsidega üritati hoopis varjata veini halba maitset.


Põhjamaades on hõõgvein tänapäevalgi traditsiooniline talvejook, mis aitab tervist tugevdada. Usutakse, et kuum, vürtsine ja aromaatne glögi aitab organismil taastuda pärast külmetust, leevendab nohu ja köha, aitab alajahutamise, unetuse ja masenduse vastu.

Glögi joomise reeglid on hästi lihtsad: kõige tähtsam on mõõdukus. Kuum alkohol mõjub kiiremini, seega ei tasu korraga juua rohkem kui kaks klaasi hõõgveini.

Hõõgveini maitsestamiseks sobivad kõige paremini kaneel, nelk, aniis, ingver, must pipar, vürts, Jamaika pipar ehk nelkpipar, loorberileht, kardemon, koriander, safran, muskaatpähkel, kukerpuu ehk barbaris, vürtsi- ja ravimtaimed (meliss, piparmünt, naistepuna ehk viinalill jne), puuviljad (õunad, tsitrusviljad, aprikoosid, virsikud, ploomid), kuivatatud puuviljad, pähklid, marjad ja mesi. Maitsestamisel kehtib vana hea mõõdukuse reegel.

Glögi kõrvale võib valmistada suupisteid. Rootsi kokad, õed Lisa ja Monica Eisenman koostöös Blossa glögimeistritega on välja mõelnud põnevad suupisteretseptid, mille järgi valmistatu sobib suurepäraselt kodusel glögipeol külalistele pakkumiseks.

Kitsejuustupallid rosinate ja kuivatatud jõhvikatega (20 tk)
200 g kitsejuustu
100 g toorjuustu
100 ml kollaseid, rohelisi ja/või pruune rosinaid
100 ml kuivatatud jõhvikaid

Sega omavahel kitsejuust ja toorjuust. Hoia külmas, kuni segu kergelt taheneb ja sellest on võimalik palle vormida. Tükelda rosinad ja kuivatatud jõhvikad. Rosinaid võib eelnevalt külmutada, et neid oleks lihtsam tükeldada. Veereta juustupalle rosinate ja jõhvikate segus.

Kaneeli ja meega röstitud pähklid (600 ml)
200 ml terveid kooritud mandleid
200 ml India pähkleid (cashew nuts)
100 ml maapähkleid (peanuts)
50 ml päevalilleseemneid
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl tšillipulbrit
2 tl soola
1 munavalge
2 spl mett
100 ml rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid

Soojenda ahi 200 kraadini. Sega omavahel pähklid ja päevalilleseemned, lisa maitseained ja sool. Vahusta kergelt munavalge, lisa koos meega pähklitele ja sega nii, et pähklid on korralikult kaetud. Laota ahjuplaadile ja rösti aeg-ajalt segades 15-20 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Sega rosinate ja kuivatatud jõhvikatega.

Toorjuustu ja pekaanipähkli täidisega datlid (20 tk)
20 kuivatatud datlit
100 g toorjuustu
20 poolikut pekaanipähklit

Tee datlitesse pikkupidi sisselõige, täida dattel toorjuustuga ja lisa poolik pekaanipähkel.

Pain d'épice ricotta kreemi ja sinihallitusjuustu kreemiga (20 tk)
Pain d'épice on tuntud ka kui jõululeib või meeleib. Suupistete valmistamisest üle jäänud leiba sobib süüa või või marmelaadiga.

500 ml jahu
2 tl söögisoodat
1 tl vanillisuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kardemoni
½ tl jahvatatud nelki
½ jahvatatud muskaatpähklit
200 ml mett
200 ml apelsinimarmelaadi
50 g võid
50 ml piima

Ricotta kreem
100 ml pehmet ricotta juustu
2 spl mascarpone't

Sinihallitusjuustu kreem
100 ml mascarpone't
100 g sinihallitusjuustu

Soojenda ahi 175 kraadini. Määri kandiline küpsetusvorm rasvaga ja puista jahuga üle. Sega kuivained ja maitseained suures kausis. Kuumuta mesi, marmelaad, või ja piim kastmepannil madalal temperatuuril. Kui kõik koostisosad on sulanud, lisa kuivainete segu ja sega ühtlaseks. Vala segu küpsetusvormi ja küpseta umbes 45 minutit. Lase natuke aega vormis jahtuda, siis võta vormist välja ja lase veel jahtuda. Lõika pain d'épice viiludeks ja viilud omakorda väikesteks ruutudeks või ringideks. Sega kaks juustukreemi kokku ja kaunista leivad juustumütsikestega.

Glögikreem piparkoogipuruga (20 portsjonit)
750 ml crème fraiche'i
100 ml Blossa glögi
100 ml tuhksuhkrut
5 õhukest piparkooki

Vahusta crème fraiche'i paar minutit mikseriga, kuni see tahkuma hakkab. Lisa Blossa glögi ja tuhksuhkur ning vahusta veel. Hoia umbes tund aega külmas. Sega kreemi veidi ja serveeri väikestes jalaga klaasides. Purusta piparkoogid ja puista tükid kreemi peale kaunistuseks.

Jogurtikreem klementiinisiirupi ja röstitud mandlitega (20 portsjonit)
200 ml vahukoort
2 spl tuhksuhkrut
½ tl vanillisuhkrut
300 ml Türgi jogurtit (paksem jogurt)
50 ml jahvatatud mandleid
Klementiinisiirup (vt eraldi retsept)

Valmista retsepti järgi klementiinisiirup. Vahusta vahukoor koos tuhksuhkru ja vanillisuhkruga. Sega juurde jogurt. Rösti jahvatatud mandleid pannil madalal kuumusel. Vala siirup väikestesse jalaga klaasidesse ning tõsta lusikaga selle peale jogurti-vahukoore segu. Kaunista röstitud mandlitega.

Klementiinisiirup
3 klementiini
100 ml suhkrut
200 ml vett
1 spl heledat siirupit

Pese puuviljad, lõika terava noaga pikad peenikesed kooreribad. Väldi mõrkjat valget sisu koore all. Lõika ribad väiksemaks. Vala kastmepannile piisavalt vett, lisa kooreribad, aja keema ja keeda 5 minutit. Nõruta vesi. Korda kolm korda. Keeda suhkru, vee ja siirupi segu paksu põhjaga kastmepannil madalal temperatuuril, kuni segu muutub siirupiks. Lisa koored ja jätka madalal temperatuuril keetmist 15 minutit või kuni siirup pakseneb. Võta pann tulelt ja lase jahtuda.

Piparkoogid klementiinikoorte ja piiniaseemnetega
Valmis piparkoogitainas
2 klementiini
Piiniaseemneid

Riivi klementiinikoor ja sega piparkoogitaigna hulka. Rulli taigen õhukeseks ja lõika vormidega välja soovitud kujuga piparkoogid. Kaunista piiniaseemnetega ning küpseta ahjus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles